Hayvan Hakları Kanun Tasarısı Meclis'te

/ Kaynak: AA
Hayvan Hakları Kanun Tasarısı Meclis'te

YAŞAM Haberleri  / AA

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 19 Şubat Çarşamba günü TBMM Çevre Komisyonu gündemine geliyor.

Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının 1 Ekim 2012 tarihinde TBMM Başkanlığı'nca komisyona havale edildikten sonra hayvanseverler, hayvan haklarıyla ilgili sivil toplum örgütleri, barolar ve meslek odalarından tasarıya yönelik ciddi eleştiriler yapıldığını belirtti.Tasarının, 2004'te çıkarılan kanuna ilaveler getirdiğini ifade eden Kaya, tasarının; hayvanlara işkence ve tecavüze sebebiyet verenlere cezaları artırdığını, kısırlaştırmayı düzenlediğini, belediyelere bu görevlerle ilgili mecburiyetler getirdiğini, süs hayvanlarının satışı, yırtıcı ve zehirli hayvanların bulundurulmaması ile meskenlerdeki hayvanların barındırılması konusunu düzenlediğini kaydetti.
Kaya, tasarı komisyona geldikten sonra, tepkileri de dikkate alarak, hayvan hakları ile ilgili sivil toplum örgütleri, bu konudaki akademisyenler, uzmanlar ve konuya duyarlılık gösteren sanatçılar ile görüştüklerini ifade ederek, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır ve kendisinin bu konuda düzenlenen panellere ve toplantılara katılarak, itirazların neler olduğunu anlamaya ve öğrenmeye çalıştıklarını bildirdi.KEDİNİN ORGANLARINI DEŞTİLER

-"Hayırsız Ada vakası..."
Katıldıkları toplantı ve panellerde, özellikle geçmişteki 'Hayırsız Ada' vakasından yola çıkılarak, doğal hayat parkları ile ilgili ciddi eleştiriler yapıldığını anımsatan Kaya, bunların hayvanların ihtiyaçlarını karşılama noktasında yetersiz kaldığını gördüklerini ifade etti. Kaya, şöyle konuştu:
"Pet shoplarda hayvan satışının yasaklanmasını istiyorlar, hayvan sirkleri ile ilgili eleştirileri; hayvanlara yönelik işkence gibi fiillere verilen cezaların yeterli olmadığı, bunun artırılması ile ilgili önerileri var. Özellikle Eskişehir'de yaşanan talihsiz olay, bunu bir kez daha teyit etti. Bu cezalar tasarıda artırılıyordu, bunun daha da artırılmasını istiyorlar. Köpek dövüşlerine müeyyide konulmasını istiyorlar. Tehlikeli olduğu iddia edilen köpeklerin sahiplerine yaptırım uygulanması, eğitim verilmesi isteniyor. Hayvanların kobay olarak kullanılmaması, hayvanlara cerrahi müdahalede bulunanlara yaptırım getirilmesi, bunun mutlaka veteriner hekim tarafından yapılması talepleri var. Bu talepleri dikkate alarak bunları tasarının içerisinde değerlendireceğiz."
-"Hayvanseverlerin ve STK'ların taleplerini Hükümete ilettik"
Çevre Komisyonu Başkanı Kaya, bu eleştirileri dinledikten sonra, yaklaşık bir ay önce Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun başkanlığında toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda hayvanseverlerin ve STK'ların taleplerini Hükümete ilettiklerini kaydetti. Hükümet'in bununla ilgili çalışmasını tamamladığını belirten Kaya, komisyonlarının gündem yaptığını ve tasarıyı 19 Şubat Çarşamba günü görüşmeye karar verdiğini bildirdi.
Kaya, toplantıya; Hayvan Hakları Federasyonu, İstanbul ve Ankara Barosu Başkanlıkları, Ankara Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Doğayı ve Çevreyi Koruma Yaşatma Derneği, Veteriner Hekimler Derneği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türkiye Belediyeler Birliği ve uzmanlar ile sanatçı Yonca Evcimik'in katılacağını söyledi.KEDİYİ İŞKENCE EDİP GÖRÜNTÜLERİNİ ÇEKTİ

-"Dikkate alacağız"
"Mevcut tasarı üzerindeki eleştirileri, teklifleri ya da tenkitleri dikkate alan bir çalışmayı komisyonumuz yapacak" diyen Kaya, tasarıda yapılacak yeni düzenlemenin, hem süreç içerisinde kanundaki aksamaların giderilmesini, hem de hayvan refahına uygun daha önemli, iyi düzenlemeler yapılmasını içerdiğini ifade etti.
Kaya, hayvanların saldırısına uğrayan ve hayatının önemli bir bölümümü travmalarla geçiren insanlarla da görüştüklerini anlatarak, "Eskişehir'de üniversite öğrencisinin işkenceyle bir kediyi öldürmesi, Danimarka'da öğrencilerin önünde bir kurdun parçalara ayrılması, zürafanın öldürülmesi olayları bize, olayın bir de insan boyutunun olduğunu, bunun da ele alınması gerektiğini ortaya koyuyor. Hayvanlar insanın hizmetinde ve insanlara yaşamında yardımcı oluyor. Nasıl bir psikolojidir ki insanları hayvanlara karşı bu kadar vahşi kılabiliyor, insanlar hayvanlara işkence ediyor, tecavüz ediyor. Bunun da araştırılması, irdelenmesi ve ortaya konulması gerekiyor" dedi.


YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...