Hayırsever anneler: Hem padişah doğurdular, hem ülkeyi eserlerle yoğurdular

Düzenleyen:
Hayırsever anneler: Hem padişah doğurdular, hem ülkeyi eserlerle yoğurdular

YAŞAM Haberleri

Biz Hürrem Sultan’ı Meryem Uzerli, Handan Sultan’ı Tülin Özen, Kösem Sultan’ı Nurgül Yeşilçay olarak bilen bir kuşağız. Oysa gerçek padişah anneleri entrikalardan uzak büyük hayırseverlerdi.

Padişah anneleri Türkiye’ye birçok unutulmaz eser kazandırdı. Okullar, hastaneler, camiler, köprüler, çeşmeler yaptırdılar. Bütün bu eserlerin çoğu günümüz insanına da hizmet vermeye devam ediyor. Haseki semti gibi.

Safiye Valide Sultan tarafından temeli atılan, Hatice Terhan Valide Sultan tarafından bitirilerek ibadete açılan İstanbul Eminönü’ndeki mimari şaheseri Yeni Cami bu eserlerden sadece bir tanesi. 

Yine Bezmiâlem Valide Sultan’ın garipler için yaptırdığı Vakıf Gureba Hastanesi bugün bile en çok hizmet veren eserlerden.

DÜNYAYA AÇILDILAR

Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki eski Osmanlı topraklarında çoğu hâlâ kullanımda olan çok sayıda cami, mescit, mektep, medrese, dergâh, imaret, kervansaray, çarşı, hamam, çeşme, sebil, köprü ve su tesisi valide sultanların imzasını taşımaktadır.

Hayırsever anneler: Hem padişah doğurdular, hem ülkeyi eserlerle yoğurdularBezmiâlem Valide Sultan ve Hürrem Sultan

CAMİ, OKUL, ÇEŞME...

Manisa’daki Hafsa Sultan Külliyesi, Trabzon’daki Gülbahar Hatun Külliyesi, İstanbul’daki Haseki Külliyesi, Atik Valide Külliyesi, Çinili Cami Külliyesi, Yeni Valide Külliyesi ve Pertevniyal Valide Sultan Külliyesi, cami, şadırvan, medrese, çifte hamam, aşhane, tabhane, kervansaray, sıbyan mektebi, çeşme, dârülhadîs, dârülkurrâ ve dârüşşifâ gibi ibadet, sağlık ve eğitim kurumları valide sultanlardan kalan büyük eserler.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...