Görme engellilerin Kur’ân sevdası: Parmaklarıyla hissedip, gönül gözleriyle okuyorlar

15 ülkeden gelen görme engelliler İstanbul’da buluştu. Kabartma Kur’ân Hizmetleri Birliği Başkanı Halis Kuralay, kabartma harflerle yazılmış Kur’ân-ı kerimleri gönderdikleri ülke sayısının 30’dan fazla olduğunu söyledi.
Dünyanın değişik ülkelerinden gelen görme engelliler Uluslararası Kabartma Kur’an Hizmetleri Birliğinin Ümraniye Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği çalıştayda buluştu. Birliğin başına eğitimci yazar Halis Kuralay getirildi. Doğuştan görme engelli olan Kuralay, Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Eğitimdeki engellerin kaldırılması noktasında kitaplarıyla ve konferanslarla önemli çalışmalar yapan Kuralay, Kur’ân-ı kerim sevdasıyla hizmetlerini uluslararası boyuta taşıdı. Pekiyi, kabartma Kur’ân-ı kerim nasıldır? Halis Kuralay şöyle anlattı:
STİL FARKLILIĞI VAR
“Görme engelliler Kur’ân-ı kerimi ezberleyerek öğrenirlerdi. Oysa dinlemek başka, okumak başka. Gören bir Müslüman hem dinleyerek hem de okuyarak istifa edebiliyorken görmeyen neden sadece dinlesin? Kabartma Kur’ân-ı kerimler bu düşünceyle hazırlandı. Mukaddes kitabımızı görme engellilerin de okuması için Braille (kabartma) alfabe ile basımı yapılıyor. Fakat önemli bir sorunumuz vardı. Dünyanın farklı yerlerinden kabartma Mushaflar farklı stillerle yazılıyordu. İran’ın bastığı ile Ürdün’ün Mısır’ın kullandığı aynı değildi. Biz de bir birlik oluşturmak ve stil farklılıklarını azaltmak için bir araya geldik. Birliğimiz 2014’te Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu.
30 ÜLKEYE ULAŞTILAR
Pakistan’dan Malezya’ya, Yemen’dan Nijer’e kadar dünyanın 15 ülkesine ulaştık. Basımları yaptık. Bugün kabartma harflerle yazılmış Kur’ân-ı kerimleri gönderdiğimiz ülke sayısı 30’dan fazla. Bunun yanı sıra bu ülkelerdeki engellilere insani destekler de sağlıyoruz. İlginç şeyler de yaşıyoruz. Mesela Gana’da büyük bir görme okulu vardı. 200 çocuk okuyordu. Bunların 60 kadarı Müslüman’dı. Bir ay boyunca bu çocuklara iftar sahur verdik. Daha sonra hepsini dâhil ettik. İki yıl üst üste bunu yaptık. Bu davranıştan etkilenip Müslümanlığı seçmeye başladılar. Ancak Hristiyan olan okul yönetimi bu değişimi görüp ön aldı. Aynı iş başlarına gelmesin diye Ramazan boyunca o okulu tatil ettiler.
Uluslararası Kabartma Kur’an Hizmetleri Birliği kabartma harflerle yazılmış Kur’ân-ı kerimin yaygınlaşmasına çalışıyoruz. Tabii desteğe de ihtiyacımız var. Bilhassa yerel yönetimlerin sahip çıkmasını umuyoruz.”
SOLDAN SAĞA OKUYORLAR
Kur’ân-ı kerim kabartma harflerle nasıl okunur ve öğrenilir? Kuralay bu soruyu şöyle cevapladı: Yazılarımız Arap harflerin kabartılmışı değil. Fakat elifi, hemzesi, cezmi, şeddesi hepsi var. Kur’ân-ı kerimi okumak, herkesle birlikte okurken takip etmek, hatim için cüz almak çok değerli. Kabartma alfabe ile yazılmışını öğrenmek hiç zor değil. Görme engelliler için 15 gün yeterli. Geri kalan 15 gün içinde tecvit kaidelerini öğreniyorlar. Kendi içinde bazı kuralları var, bunları da öğretiyoruz. Bir farkı daha bulunuyor: Satırlar maalesef sağdan sola değil soldan sağa gidiyor. Dünya sisteminde böyle bir şey var. Bizde de böyle.