Gökyüzünde dans

Gökyüzünde dans

YAŞAM Haberleri

"Artık kuşlar gibi uçmak istiyorum" diyorsanız, işte size bulunmaz fırsat. Uçmak için de endişelenmeyin! Çünkü eğitmenler; "İki hafta yeter" diyor.

Gittim, gördüm, âdeta büyülendim geldim...
"Bu dünya yordu beni. Artık kuşlar gibi uçmak istiyorum" diyorsanız, işte size bulunmaz fırsat.
"O da ne?", demeyin yelken kanat ile uçma fırsatını yakalayın…
Nasıl mı uçacaksınız, endişelenmeyin!
Hocalar; "İki haftada yeter!" diyor.
O halde, ayağınız takılmasın yerdeki gölgelere buyurun keyifle, güvenle uçmanın en pratik yolunu öğrenin...
Kayseri'de Talas Belediyesi, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Valiliği ile işbirliği ile her şey hazırlanmış, sizin için...
"Bunlar kuş mu, insan mı?" diye seyredenleri hayrete düşürecek serüven sabahın ilk ışıklarıyla rüzgârı karşınıza alıp, güneşe doğru gökyüzünde, çılgınca dolaşma ile başlıyor...
Pilotlar iddialı, "Uçmayan anlayamaz bu güzelliği!" diyor.
Öyle de ballandıra ballandıra anlatıyorlar ki, o an kanatları takıp bulutların üstünde seyretmek geliyor içinizdenden.
Kuşlar gibi... Hür olarak... Bulutların üstünde dolaşmak, dağları aşıp, seyir tutmak ve kar tanesi gibi yavaşça toprağa düşmek, hayaliyle...
Birçoğunuzun, "Kuşlar gibi uçmayı, balıklar gibi yüzmeyi öğrendik ama insan gibi yaşamayı ne zaman öğreneceğiz?" dediğinizi duyar gibiyim.
Geçin... Uçun ve hayatın tebessüm eden yüzünü anlatın!
Çocukluğumda "erişilemez" diye, dik yamaçlarına çaresizce bakarak büyüdüğüm Ali Dağı nasıl da teslim olmuş, teknolojiye...
Şaşırıyorum... O tarihlerde "çıkılmaz" denilen zirveye şimdi otomobille çıkıyor insanlar... Koca dağı, dağ sporları ve turizmin hizmetine açmak için tam 8 km.lik bir şoşe yol yapılmış... Dağın eteklerinde harika bir mesire alanını hizmete açılmış... Romalılar'dan kalma Ali Dağı'nın 500 metre içindeki sarnıç müzeye çevrilmiş...
Ne kadar da güzel görünüyor, Kayseri, tepeden kuş bakışı.
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım haklı bir gurur yaşıyor.
Gazeteci dostum Cem Atakan, Veli Altınkaynak ve Fatih Kaymaz espri ile, "Bizim başkan ya gökte dolaşır ya da...!" diyorlar.
O da nasıl söz, diyorum Fatih'e diyor ki, "Başkan, Talas'ın altını yer altı şehrine çevirdi. Yakında burası ikinci Kapadokya olacak."
Gölbaşı denilen - gölün suları çekilip, meydan olmuş.
Talas'a özgü iki katlı kesme taş evlerden birinin içinden Kültür Müdürü Ahmet Bey'in refakatinde dehlize iniyoruz, inanılmaz bir tur… Yer altına kat kat inerken, küçük kuyular, "soğukluk" denilen yaş meyve ve sebzelerin depolandığı odacıklar. nbsp;Tıpkı, Kapadokya havalisi gibi, büyüleyici.
Rehberimiz, bu yolun ipek ticareti için geçmişte kullanıldığını söylüyor.
AVRUPA'NIN nbsp;EN İYİSİYİZ!
Rifat Başkan, "Su akar, Türk bakar sözü gerilerde kaldı. Talas'ı ve Ali Dağı'nı markalaştırmak, ilçeyi turizm ve spor merkezi yapmak istiyoruz. Yamaç paraşütü ve yelken kanat etkinlikleri ile dikkatleri çektiğimizi zannediyorum. Wimbledon'ın tenisteki karşılığı ne ise biz de hava sporlarında aynı yolda ilerliyoruz. Avrupa'nın en iyisiyiz. Dünyadaki en önemli merkezlerden birisiyiz. Ali Dağı'nda 3 yıldır kendi markamızla uluslar arası organizasyonlar yapıyoruz. Türkiye Hava Sporları Federasyonu, THK ve Dünya Hava Sporları Federasyonu (FAI) bu organizasyonumuza büyük kabul gösteriyor. Model uçak tesisleşmesinde de Türkiye'de ilkiz ve Avrupa'da en iyilerin arasına girdik. Sırada başka sürpriz projelerimiz var" diyor.
Ne mutlu böyle vizyonu olan yöneticilere...
Büyüleyici ortamı ilk fark eden Dünya Havacılık Federasyonu olmuş. Euro Yelkenkanat Şampiyonası için Avrupa'nın en önemli pilotlarını Talas'a toplamış, 17 ülkeden 71 pilot. FAI'nin iki onursal başkanı Flip Koetsier ve John Aldridge, Ali Dağı'ndaki tesisleşme ve hava sporlarındaki gelişime duyduğu hayranlığı "10 yıl uluslar arası organizasyonlara burası ev sahipliği yapabilir. Ali Dağı'ndaki uçuş keyfi dünyanın hiç bir parkurunda yok!" diyor.
UÇAR, UÇAR… nbsp;
SİZ DE UÇARSINIZ.
"Herkes uçabilir mi?"
Havacılık İl Temsilcisi Şemsettin Atasun söze giriyor ve diyor ki, "Ben eski bir boksörüm... Futbolda teknik direktörlük yapıyorum ama inanın uçarken aldığım keyfi hiçbirinden almıyorum. Üzüldüğüm şey, Ulusal medya bu sevdayı ne merak ediyor ne de anlatıyor. Bu ilgisizlik neden?" diye sitem ediyor.
Sonra Havacılık Oyunlar Koordinatörü Adem Hasgül, yelken kanat yanında yamaç paraşüt yaptığını ve bunlar için sadece 1 buçuk ay eğitim aldığını belirtiyor ve "Ben, dağcılık, bisiklet ve kayak yapıyorum, Ama uçmak başka bir tutku. Merak etmeyin… Sizi iki haftada uçururuz!" diyor.
Oysa zirveden aşağı bakmaya korkuyorum, nasıl uçarım, tansiyon, şeker.....
Vali Şerif Yılmaz bey, "Uçarsınız" diyor, "İster 10 dakika ister, 1 saat. Kar kış fark etmez yeter ki, yağmur yağmasın."
Bizi cesaretlendirmek için olsa gerek, kendisinin de Tokat Valiliği sırasında bu tür uçuşları yaptığını söylüyor.
Akşam teorik ders hafta sonu uçuş
Kurslar Talas'ta açılıyor ve 1 hafta sürüyor; akşamları teorik, hafta sonu uçuş dersleri. Uçuşların ilk 7'si Akçatepe'de yapılıyor, başarılı olanlara sertifika veriliyor, 20 uçuş sonrası Ali Dağı'na geçiliyor. 100 uçuş sonrası ise pilot sertifikası alınıyor. Hepsi planlı…Pilotlar, Yumurta Tepesi'ni "kalkış için en ideal yer" olarak tanımlıyor.
Bir da tavsiyeleri var…
"Kalkarken rüzgârı karşına al. Rüzgâr hızı, 30 km'yi geçmemeli. Sonrası kolay. İnişte rüzgârı karşılarsan istediğin yere inebilirsin. Ben 70 km ile uçtum ama Ali Dağı'ndan kalkıp, Sivas'a gittim. Tam 150 km."
Pilota soruyorum, "Korku var mı, korku?" diye gülüyor…
"Ne korkusu, zevk var zevk. Yakınlarım da sizin gibi tehlikeli zannediyorlardı. Ama emniyetli olduğunu öğrendikleri gün 'Ben de uçacağım' diye harekete geçtiler, şimdi onlar da uçuyor."
Şampiyon İtalyan pilot Alessandro Ploner, Çek Dan Vyhnalik ve Slovak Primoz Gricar, 82.9 kilometrelik Tomarca Çulha, Pazarören, Pınarbaşı hedeflerine gol yapmak için verdikleri amansız yarışı "Uçmaktaki inanılmaz güzellik" diye anlatıyorlar. Kadın-erkek, ihtiyar - genç nbsp;çok sayıda insan büyük mücadeleyi heyecanla izliyor. İspanyol pilot Pedro Luis Garcia Morelli, Avusturya'dan Walter Mayer, Slovenya'dan Gricar, Alman Würhle'ün yüzünde aynı mutluluk ve heyecan. Talas Belediye Başkanı Yıldırım, ülkemizin tanıtımı doğru yapmanın gururunu yaşıyor, "Bu gurur bize yeter" diyerek
geziyazısı
nbsp;Hasan SARIÇİCEK yazıyor
hasan.saricicek@tg.com.tr nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...