Fatih Akbaşak Şirazen Döner
Dönerin makbulü tabii ki etin özenle seçilmesiyle başlar ve doğru marine edilmesi ile devam eder.
Adnan Şahin
Dönerin makbulü tabii ki etin özenle seçilmesiyle başlar ve doğru marine edilmesi ile devam eder. Geleneksel bir döner için olmazsa olmazlar; kesinlikle kuzu eti ile yapılmış olması, eğer isteniyorsa terbiyesinde tuz, soğan ve karabiber kullanılmasıdır. Ancak dönerin lezzetlisini yemek için dönerin meşe odununun ateşinde pişmesi gerekir. Ayrıca ince kesilmiş ve az pişmiş olmalıdır. Bütün bu anlattıklarımızdan sonra “Döneri nerede yemeliyiz” sorusu geliyor aklımıza. Tabii ki bu noktada işini ciddiyetle yapan ustalara ve mekânlara ihtiyaç var. Fatih Akbaşak bu ustalardan. İstanbul’da her köşe başında dönerciye rastladığınız bir ortamda ayakta durabilmek, mücadele edebilmek kolay değil. Şirazen Döner, Bağcılar Güneşli’de 2014 yılından beri hizmet veriyor... Müşterilerini güvenli, temiz bir ortamda lezzete çağırıyor. “Kendimiz için almayacağımız hiçbir ürünü misafirlerimiz için kullanmıyoruz” diyecek kadar da hizmet kaliteleri konusunda iddialılar. Burada döner, dana ve koyun etinin karışımından yapılıyor. Lezzetini odun ateşinde pişmesinden alıyor. Dana ve kuzu karışımı olarak hazırlanan et, soğan suyu, yoğurt, karabiber, kişniş, kekik, kimyon ve tuz ile karıştırılarak iki gün bekletiliyor. Dönerin yanındaki lavaş ise çok lezzetli. Tadı damağınızda yer edecek olan eşsiz lezzetleri beğeninize sunmak üzere Şirazen’e bekliyor sizi Fatih Akbaşak. İyi yemek yapmanın peşinde koşan bir Adanalı. “Şef olmak iyi yemek yapmanın ötesinde bulunduğunuz işletmeyi, mutfağı yönetmeyi de gerektiriyor” diyor. Adana’da doğmuş, kebabı öğrenmek üzere tablacılıktan başlamış işe. Farklı mutfaklarda da çalıştıktan sonra İstanbul’a yerleşmiş. Bir süre sonra da Güney Kore ve Amerika’ya giderek buralarda Osmanlı mutfağı üzerine çalışmalar yapan restoranlarda görev almış. Şu anda Şirazen’de odun ateşinde dönerin yanı sıra misafirlerine Konya, Güneydoğu ve Hatay mutfağının lezzetlerinden sunan işletmeyi ve mutfağı yönetiyor. Dönerden sonra en çok testi kebabını ve Belen tavayı tavsiye ediyor... Neredeyse bütün yemekler odun ateşinde piştiğinden ustalığın yanında hepsinin ayrı bir lezzeti var. Üzerine yiyeceğiniz hasırlı tatlıdan sonra çayınızı keyifle yudumlayabilirsiniz. Yolunuz düşerse değil yolunuzu değiştirip gitmeniz gereken “Döneri nerede yemeliyiz” sorusunun cevabı mekânlardan...