Eyyam-ı bahur alarmı

Eyyam-ı bahur  alarmı

YAŞAM Haberleri

Sıcaklığın İstanbul'da 35 dereceye çıkması bekleniyor. Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ise, 40 derece ve üzerinde seyretmesi beklenen sıcaklığın, nemin etkisiyle 45 derece olarak hissedileceği tahmin ediliyor.

Yurt geneli, bu haftadan itibaren yazın en sıcak günlerinin yaşanacağı günümüzdeki adıyla "Afrika" ve "çöl" sıcakları, eskilerin deyimiyle de "eyyam-ı bahur"un etkisine girecek. Böyle havalarda dikkatli olunması gerektiğini belirten TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, şunları kaydetti: Bir süredir yağışlı havalar var. Yurt genelinde bu haftadan itibaren sıcak hava dalgası etkisine girilecek. Antalya, Adana gibi illerde havaalanında uçaktan inildiğinde, insanın yüzüne sanki sıcak üfleyen fan vurur ve bir anda etraf bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırır. Anlamı sıcak zamanlarda yerden yükselen buhardır.
Eskiler, yakıcı rüzgârın estiği bu sıcaklarda 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında denize girme ve güneşlenme konusunda dikkatli davranmış. Çünkü bugünlerde insan vücudunda beyaz lekeler yapan 'ala' düştüğüne inanılır. Bugünlerde de o sıcakları yaşıyoruz. Güney sahilleri ile kıyı Ege'de kuru ve kavurucu sıcaklar başladı. İstanbul'da sıcaklığın 35 dereceye çıkması bekleniyor. Güney ve Güneydoğu bölgelerinde ise, 40 derece ve üzerinde seyretmesi beklenen sıcaklığın nemin etkisiyle, 45 derece olarak hissedileceği tahmin ediliyor.

Saat 10 ile 16 arasına dikkat
Ahmet Köse, sıcak hava dalgasından etkilenmemek için saat 10.00 ila 16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşten uzak durulması gerektiğini belirtti. Köse “Gölgede,  sulu ve yavaş bir hayat sürdürmeye dikkat edin” tavsiyesinde bulundu.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...