Eşimizi bile kokularla seçiyoruz

Düzenleyen:
Eşimizi bile kokularla seçiyoruz

YAŞAM Haberleri

Bir insanın her şeyini unutabilirsiniz ama kokusunu asla... Çünkü kokular duygularımızın yüzde 75'ini etkiliyor. Eş seçiminde de etkili koku; sevgi, nefret ve başarıda da...

CANAN ERASLAN / KADIN DÜNYASI - "Söz uçar, yazı kalır" diye bir söz var malum... Koku ise hepsi gittiğinde de kalan tek şey... Çünkü insan nefes aldığı sürece kokuları da alacak. Bunun için hayatımızın belki de çok fark etmediğimiz bir unsuru kokular... 13 bin koku molekülünü birbirinden ayırt edebilen burnumuz, aldığı koku ile hayatımızda önemli kararlar vermemize bile sebep oluyor. 24 saat boyunca çalışan, asla 'kapatılamayan' tek duyu bu. Vücudun en tamamlayıcı deneme mekanizması hatta...
"Burnuma kötü kokular geliyor" deriz ya mecazi olarak!.. Aslında hiç de mecazi değil, tam anlamıyla gerçek bu. Çünkü burnumuz, bir ortamın iyi ya da kötü olduğuna dair karar vermemizi de sağlıyor. Koku ruhsal durumu yönlendiriyor, hafızayı güçlü ya da zayıf tutuyor, hormonları etkiliyor. Hatta ve hatta eş seçiminde dahi kokuların çok önemli bir etkisi var. Bunu, Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz da ifade ediyor.
Bakmayın şimdiye kadar hep görsel ve işitsel uyarılar üzerinde durulduğuna. Koku duyusu, bilginin bellekte yer etmesi açısından da çok önemli.
Bir düşünün... Taze çekilmiş kahve kokusu ne hissettirir size? Taze biçilmiş çimenin kokusu peki? Yağmur sonrası ciğerlerimize çektiğimiz toprak kokusu alıp götürmez mi bizi bizden? Yanımızdan geçen birinin parfümü, sevdiğimiz birini hatırlatmaz mı bir anda? Deniz, yosun, fırından yeni çıkmış ekmek kokusu... Her biri başka bir anıyı canlandırır hafızamızda.

Her bedenin kokusu ayrı
Çok sevdiğimiz, özlediğimiz birini koklayarak severiz. Çünkü kokusu tektir ve ona özeldir. Bedeninde kullandığı parfüm ne olursa olsun, aslolan onun gerçek kokusudur. Aynı parfüm, kullanan farklı kişilerde bambaşka hissedilir, duyulur... Bunu duygusal olarak çok iyi biliyoruz ama bilimsel araştırmalar da göstermiş ki, her insanın kokusu parmak izi gibidir, tektir, eşi benzeri yoktur. 

Odun kokusuyla ciddiyete son!
Çeşitli kokular kullanarak kişilik yapısını ve psikolojisini etkilemek mümkün. Mesela komedi temalı bir tiyatro oyununda, ciddiyet kazandıran amber ve tütsü kokusu kullanırsanız, kişileri güldürmeyi başaramayabilirsiniz. Ciddiyet istediğiniz bir mekânda odun ve tahta kokusu kullanırsanız, insanlar rahatlar, rahatsız edici derecede lakayıt davranışlar sergileyebilirler.

Güçlü hafıza için biberiye 
Biberiye özü yağı, hem kısa süreli hem de uzun süreli hafızayı güçlendirir. Newcastle'daki Northumbria Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada hafıza özelliklerini test için iki kişi iki ayrı odaya konmuş. Bir odaya biberiye özü yağı, diğerine normal parfümler sıkılmış. Yapılan değerlendirmede, biberiye esansının öğrenme kapasitesini artırdığı, hafızayı yüzde 60-70 yükselttiği belirlenmiş.

Gül tutku yasemin masumiyet 
Aromaterapide kullanılan kokular hiç tesadüfen seçilmiyor. Hepsinin bir etkisi var. Gül kırmızıyı hatırlatıp tutkuyu çağrıştırıyor. Yasemin ise beyazı hatırlatıp saflık ve masumiyet anlamına geliyor.

Limonla enerjik olup çimenlerle dinleniyoruz
- Gül ve karanfil kokusu, kırmızıyı hatırlatır. Tutku, kendine güven, enerji ve hafıza ile ilişkilidir.
- Mandalina ve greyfurt kokusu turuncuyu çağrıştırır. Değişim, yaşama enerjisi, sosyallik demektir.
- Limon, ananas, muz kokusunun karşılığı sarıdır beynimizde... Mutluluk, arkadaşlık, pozitif enerji, ilham kaynağı anlamına gelir.
- Çimen, yaprak kokusu yeşili akla getirir. Yenilenme, uyum, istikrar, sükûnet, dinginlik ve verimlilik ile ilişkilidir.
- Göl, nehir, okyanus kokusu maviyi çağrıştırır. Sadakat, barış, rahatlama, bilgelik, odaklanma ile bağlantılıdır.
- Lavanta, menekşe kokusu moru hatırlatır. Asalet, romantizm ve gizem ile alakalıdır.
- Amber, tütsü kokusu siyahı çağrıştırır. Güç otorite, ciddiyet anlamına gelir.
- Yasemin beyazı düşündürür. Saflık, masumiyet, temizlik ve umut anlamı uyandırır.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...