Esenboğa havalimanı ne zaman yapıldı? Esenboğa havalimanı adını kim verdi?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Esenboğa havalimanı ne zaman yapıldı? Esenboğa havalimanı adını kim verdi?

YAŞAM Haberleri

Ankara'nın önemli ulaşım noktalarından biri olan Esenboğa Havalimanı, Türkiye'nin başkenti için kritik bir rol oynuyor. Modern ve işlevsel terminaliyle yıllardır hizmet veren havalimanı, Ankara'nın havacılık serüveninin önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Peki, Esenboğa havalimanı ne zaman yapıldı? Esenboğa havalimanı adını kim verdi?

Esenboğa Havalimanı'nın ne zaman yapıldığı zaman zaman merak konusu oluyor. Esenboğa Havalimanı iç hat ve dış hat terminalleri, gümrük ve pasaport işlemleri için ayrılan bölümler, duty-free mağazaları, restoranlar ve diğer hizmet alanlarıyla yolculara konforlu bir seyahat deneyimi sunuyor. Özellikle AK Parti döneminde havalimanının kapasitesi zaman içinde artırılarak, yeni terminal binaları, pistler ve teknolojik altyapılar eklendi. Her gün yüz binlerce kişiyi ağırlayan havalimanın adı ise merak konusu oluyor. Peki, Esenboğa havalimanı ne zaman yapıldı? Esenboğa havalimanı adını kim verdi?

Esenboğa havalimanı ne zaman yapıldı? Esenboğa havalimanı adını kim verdi?

ESENBOĞA HAVALİMANI NE ZAMAN YAPILDI?

Başkent Ankara’nın havalimanı olan Esenboğa Havalimanı şehir merkezinin 28 km kuzeyinde, Akyurt ve Çubuk ilçeleri sınırları içindedir. 1955 yılında inşa edilip hizmete başlamıştır Havalimanının sahibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi iken şimdiki işletmecisi TAV Havalimanlarıdır. 2006 iç ve dış hatlar olarak tek bir çatı altında modern bir mimariye sahip olan binası ile hizmet vermeye başlamıştır. Esenboğa araç kiralama hizmetlerimizle uçak seyahatinizi karada Besa kalitesiyle taçlandırın.

ESENBOĞA HAVALİMANI ADINI KİM VERDİ?

Semtin bulunduğu yerde sultana ait boğaların beslendiği haralardan dolayı beldenin bu adla anıldığı söylenmektedir. Bir rivayete göre de Yıldırım Beyazıt ve Emir Timur'un arasında geçen Ankara Savaşı sırasında kurulmuş ve adını Timur'un kumandanlarından İsen Buga'dan almaktadır.

Konuyla ilgili Murat Bardakçı “Esenboğa bir şahıs adıdır, aslı ‘‘İsen Buga’’dır, ‘‘Mutlu, kutlu, güzel, iyi ve sağlıklı öküz’’ mánásına gelir ve Timur'un generallerinden birinin ismidir.

‘‘Öküz’’ kelimesinin insan ismi olmasına şaşıranlara da küçük bir açıklama yapayım: Bugün çocuklara ‘‘aslan’’ gibi bir hayvanın adını vermek nasıl olağan bir işse, eski insanlar için ‘‘öküz’’, ‘‘boğa’’ yahut ‘‘manda’’ benzeri güçlü hayvanların adlarını taşımak da böyle sıradan bir iştir.” İfadelerini kullanmıştır

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...