İtalyan araştırmacılar eriştenin raf ömrünü uzatacak yöntem buldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İtalyan araştırmacılar eriştenin raf ömrünü uzatacak yöntem buldu

YAŞAM Haberleri

İtalyan araştırmacılardan ev makarnasının raf ömrünü bir ay uzatacak yeni bir formül geldi. Makarna hamuruna özel bir bileşen ekleyen araştırma ekibi, yenilikçi bir ambalaja koydukların makarnaların daha uzun ömürlü olduğunu buldu.

Ev makarnası veya erişte olarak da bilinen taze makarna, içinde herhangi bir katkı maddesi barındırmaması ve yumurtayla yapılması nedeniyle market makarnalarından ayrılıyor ve daha sağlıklı olarak görülüyor. Yumuşak haldeyken buzdolabında saklanıp birkaç gün içinde tüketilmesi lazımken, kurutulup sertleştirildiğinde ise 1 ay ile 3 ay gibi bir sürede tüketilmesi gerekiyor.

İtalyan araştırmacılar, ev makarnalarının daha uzun ömürlü olması için yeni bir formül geliştirdi. Makarnaların saklanması için kullanılan paketlere yararlı bakteriler ekleyen araştırmacılar, bu yöntemle ev makarnasının raf ömrünün 120 güne kadar çıktığını açıkladı.

Hakemli bilimsel dergi Frontiers in Microbiology'de yayımlanan makaleye göre bu yeni formül, gıda ürünlerinin israfının önlemesine yardımcı olabilecek ve ‘ekonomi ve çevre açısından faydalar sağlayarak mevcut üretim modellerinde inovasyonu teşvik edebilecek’.

120 GÜN BOYUNCA MANTAR OLUŞMADI

İtalyan Ulusal Araştırma Konseyinden bir grup bilim insanı, İtalya’nın Altamura kentindeki bir makarna fabrikasıyla iş birliği yaparak, İtalya'ya özgü bir çeşit burgu makarna olan trofie üzerinde deneyler yaptı. Deneyde 144 trofie tanesi eşit şekilde üç gruba ayrıldı, yani her grupta 48 makarna tanesi bulundu.

İlk grup, yüzde 20 karbondioksit ve yüzde 80 oranında nitrojenden oluşan bir pakette saklandı. İkinci grubun saklandığı paket su ve oksijeni daha az geçiriyor ve yüzde 40 oranında karbondioksit ile yüzde 60 oranında nitrojen içeriyordu. Üçüncü grubun ambalajı da ikincisiyle aynı özelliklere sahipti ancak üçüncü gruptaki makarnaların hamuruna probiyotik bir karışım eklendi.

Üç paket de 4 derecelik ısıda saklandı. İlk grupta 90 gün içinde karbondioksit seviyelerinin azaldığı ve küf mantarlarının büyüdüğü görülürken, diğer iki grupta 120 gün boyunca mantar tespit edilmedi. Bununla birlikte, probiyotik bakterilerin eklendiği üçüncü grupta oksijen tüketen mikrop seviyelerinin ikinci gruptan daha düşük olduğu görüldü. 

(Independent Türkçe) 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...