Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttı

YAŞAM Haberleri  / İHA

Ankara'da yaşayan zihinsel engelli Muhammet Yalçın resim sevgisini önce evin odalarına ardından evin dışına yansıttı. Dünyanın birçok noktasından ziyaretçisi olan Yalçın, engellerini yok sayan ailesinin hayatını da renklendiriyor.

Sanat engel tanımıyor. Ankara'da yaşayan Muhammet Yalçın (32), sanatıyla görenleri kendisine ve çizdiği resimlere hayran bırakıyor. Evdeki odalarda başlayan tutkusunu evin dışına taşıdı ve oturdukları evi rengarenk resimleriyle donattı.

18 yaşında Ankara’da gittiği özel eğitim okulunda Ressam Harun Antakyalı’nın yeteneğini keşfetmesiyle resim yolculuğu başlayan Yalçın, sanata tutkuyla bağlandı. Ailesinin desteğiyle sanatına evinde devam eden Yalçın, bir süre sonra tuval bulamayınca odasının duvarını tuval gibi kullanmaya başladı. 

Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttı

Ailesinin desteğiyle sanatına evinde devam eden Yalçın, bir süre sonra tuval bulamayınca odasının duvarını tuval gibi kullanmaya başladı. Aylar süren sanatsal çalışmaları gencin önce odasının dışına, ardından yaşadığı gecekondunun dışına taştı. En büyük destekçisi ailesi olan Muhammet, kısa sürede adeta resim müzesine dönüştürdüğü eviyle dikkatleri üzerine çekti.

EVLERİNİ MÜZEYE DÖNÜŞTÜRME HAYALLERİ VAR

İnsanlarla sanatıyla iletişim kurmaya başlayan Muhammet, oluşturduğu farkındalıkla ailelere de umut oldu. Yıllar içinde hem kendi dünyasını hem ailesinin dünyasını renklendiren Muhammet, eserleriyle 10'dan fazla kişisel sergiye imza attı. Muhammet’in bir atölyeye sahip olmasını ve bildiklerini özel çocuklara aktarmasını isteyen ailesinin en büyük hayali ise evlerinin bir resim müzesine dönüştürülmesi. 

Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttı

HER YIL BİNLERCE ZİYARETÇİSİ OLUYOR

Gecekondusunu dev bir sanat eserine dönüştüren Muhammet’in renkleriyle tanışmak isteyen dünyanın dört bir yanından ziyaretçi, Altındağ ilçesinde bulunan sanat dolu evin yolunu tutuyor. yAnkara’nın simgelerinden biri haline gelen bu özel gecekondu, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

'BOYAYACAK YER KALMAYINCA EVİN DIŞINI BOYADI'

Muhammet’in resim yeteneğini gittiği özel okulda öğretmenlerinin ardından Ressam Harun Antakyalı’nın keşfettiğini söyleyen baba Hasan Yalçın, ”Harun Antakyalı’dan eğitim aldı. Daha önce kağıtlarla çalışıyordu, sonra tuvallere döndürdük işi. Malzemesi olmadığında evin duvarlarını boyamaya başladı. Önce odasını boyadı, sonra diğer odalara ve evin merdivenine kadar çıktı. Buraları boyadıktan sonra yer kalmayınca evin dış cephesine çıktı." dedi.

Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttı

10'U AŞKIN SERGİSİ VAR

32 yaşındaki Muhammet'in pandemi nedeniyle 2 yıldır sergi açamadığını söyleyen baba Yalçın, "Şu ana kadar kişisel sergisi 10 taneyi geçti. Buraya Japonlar, Almanlar geliyor. İş büyüdükçe ev yetmiyor. Muhammet’in bir atölyesi olsun istiyoruz. Biz bunun için destek istiyoruz. Muhammet gibi engelli bir sürü çocuk var. Atölyesi olursa onlar da öğrenebilir.Biz daha önce fark etmedik yeteneğini, okulda çıktı yeteneği. En büyük katkı Harun Bey'in" ifadelerini kullandı.

ÖZEL ÇOCUKLU AİLELERE ÇAĞRI YAPTI

Muhammet'in önceden pek girişken olmadığını ancak şimdi herkesle iletişim kurmaya çalıştığını söyleyen baba Yalçın, Muhammet'in hayatında resim sanatının her şeyi değiştirdiğini söyledi.

Babası "Özel çocuklu ailelere çocuklarını eğitime göndermelerini tavsiye ediyorum. Neye yatkınsa onun üzerinde eğitmelerini tavsiye ediyorum. Eğitimi bir adım ileriye taşısa aileler daha farklı şeyler olur. Her gelen buraya hayran kalıyor. Buranın müze olmasını istiyorlar." dedi.

Engelsiz sanatını tüm dünyaya tanıttıZihinsel engelli 32 yaşındaki Muhammet Yalçın'ın babası, özel çocuk sahibi ailelere çocuklarını eğitime göndermeleri konusunda çağrıda bulundu.

'MUHAMMET'LE GURUR DUYUYORUM'

Anne Aysel Yalçın ise ”Muhammet’in her şeyi değişti. Canı sıkılıyordu, dışarılarda geziyordu. Kağıtları boyadı, duvarlarımızı boyadı. Hiç kızmadım, duvarları boyamak istediğinde kanepeleri çektim. Yaparken döktü, batırdı ama sildim. Mutlu oluyor Muhammet resim yaptığında. Şimdi de sergi istiyor. Gurur duyuyorum Muhammet’le. Çok gelen oluyor. Bazı kimseler çekiniyor. Muhammet bildiklerini başkalarına aktarsın istiyorum" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...