En güzel aşure nasıl yapılır, pişirilir? Aşure malzemeleri neler? l İşte püf noktalarıyla tam kıvamlı aşure tarifi

Düzenleyen:
En güzel aşure nasıl yapılır, pişirilir? Aşure malzemeleri neler? l İşte püf noktalarıyla tam kıvamlı aşure tarifi

YAŞAM Haberleri

Bolluk ve bereketin simgesi olan aşure, vaktinin gelmesiyle birlikte mutfaklarda kaynamaya başladı. Aşure yapmak isteyen kişiler ise aşure nasıl yapılır, tam kıvamlı aşure tarifi, aşurede hangi malzemeler kullanılır, aşurede kaç malzeme kullanmak gerekir gibi soruları sıklıkla aramaya başladı. İşte lezzetiyle yiyenlerin uzun süre unutamayacağı tam kıvamlı aşure tarifi ve hazırlanışı…

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure haftası için Eğitmen Şef Kemal Şahanlık isteyen herkes tarafından pratik bir şekilde yapılabilecek aşurenin tarifini paylaşarak püf noktalarını verdi. Bununla birlikte aşurenin nasıl yapıldığı ve püf noktaları da merakla takip edilir. Konuyla ilgili internette sık sık "Aşure nasıl yapılır, aşure tarifi? Aşurede hangi malzemeler kullanılır? Aşurede kaç malzeme kullanmak gerekir?" gibi sorular sıklıkla arananlar listesine girdi. Peki Aşure nasıl yapılır? Aşure yapmanın püf noktaları neler? Aşurede hangi malzemeler kullanılır? Aşurede kaç malzeme kullanmak gerekir? İşte aşure tarifi ile ilgili bilinmesi gerekenler...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte geleneksel hale gelen aşure haftasında birçok evde aşure kaynatılıyor. Muharrem ayının onuncu günü olarak geçen aşure günü ise bu yıl 8 Ağustos tarihine denk geliyor. Aslında isteyen herkes tarafından yapılabilecek bir tarife sahip olan aşurenin en yorucu kısmı ise biraz zaman alması. Temelde buğday, pirinç, nohut, kuru fasulye, şeker ve su içeren tatlının ideal kıvamını tutturmak için birtakım püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Eğitmen Şef Kemal Şahanlık aşure için marketlerde haşlanmış bir şekilde bulunan kurubaklagillerin ve sonrasında kullanılmak için haşlanarak buzluğa konulan buğdayın kullanabileceğini hatırlatarak zamandan tasarruf edilebileceğini hatırlattı.

En güzel aşure nasıl yapılır, pişirilir? Aşure malzemeleri neler? l İşte püf noktalarıyla tam kıvamlı aşure tarifi

AŞURE MALZEMELERİ

2 su bardağı buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150’şer gram kuru kayısı- kuru incir-kuru üzüm
1,5 su bardağı süt (tercihe göre)
3 su bardağı şeker
3-4 adet karanfil
1 avuç fındık (isteğe göre malzeme değişebilir, miktarı artabilir ya da azabilir.)

Süsleme için ise ayrıca damak zevkine göre mevsim meyveleri kullanılabilir.

En güzel aşure nasıl yapılır, pişirilir? Aşure malzemeleri neler? l İşte püf noktalarıyla tam kıvamlı aşure tarifi

AŞURENİN HAZIRLANIŞI

Nohut, kuru fasulye ya da kullanılacak olan başka kuru baklagilleri bir gece öncesinden suda bekletip bir süre haşlamamız lazım.

İlk olarak pirinci yumuşayana kadar haşlanmış buğday ile bir süre pişirmeniz gerekiyor. Ardından diğer haşlanmış olan baklagilleri ekleyerek devam ediyoruz. Bu işlemlerin yanı sıra bir yandan kuru meyveleri de istediğiniz boyutta doğrayıp sıcak suda bekletmeniz gerekiyor.

Buğday, pirinç ve diğer baklagiller pişerken, yine bir kenarda süt ve şekeri de karıştırıp ocağa alıyoruz.

Şeker, sütün içinde eridiği zaman ise az miktar karanfil suyu ile diğer aşure karışımının içine aktarıp karıştırıyoruz. (Karanfil suyunu 5-6 karanfil ve 1 çay bardağı su kaynatarak elde edebilirsiniz.)

Eğer kuruyemiş eklenmek istenirse de gevrekliği kaybolmaması için biraz beklenmeli ve son aşamada konulmalıdır.

Yoğunlaşan ve kıvam alan aşure kâselere konularak soğuması gerekir.

Son olarak süsleme için ise kendi zevkinize uygun kuruyemişler ya da mevsim meyveleri kullanarak tatlıyı daha da seveceğiniz bir hale getirebilirsiniz.

Geleneksel ürünlerle ve genellikle en az 7 malzeme ile yapılır. Ama önemli olan tariflerdeki malzemelerden ziyade evinizde aşureye uygun ne varsa kullanabildiğiniz bereketli bir tatlıdır. Bu yüzden damak zevkinize ya da elinizin altında bulunan malzemelerle de tatlınızı yapabilirsiniz.

En güzel aşure nasıl yapılır, pişirilir? Aşure malzemeleri neler? l İşte püf noktalarıyla tam kıvamlı aşure tarifi

AŞURENİN BULANIK RENKTE OLMAMASI İÇİN PÜF NOKTALAR

- Buğdaylarımızı haşlarken bulanıklaştıkça suyunu birkaç kez değiştirirsek eğer şeffaf bir renk elde ederiz.

- Kullanacak olduğumuz kuru meyveleri de aynı şekilde öncesinde sıcak suda bekletip süzersek tatlının renginin bozulmamasını sağlayabiliriz.

- Ayrıca aşureyi pişirirken çok sık karıştırmamak gerekir, aksi takdirde kuru baklagiller dağılabilir.



Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...