En çok çay ve karpuz tüketiyoruz

/ Kaynak: AA
En çok çay ve karpuz tüketiyoruz

YAŞAM Haberleri  / AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de insanlar en çok çay ve karpuz tüketiyor.

İklim çeşitliliği nedeniyle birbirinden değişik meyve ve sebzenin yetiştiği Türkiye'de insanlar en çok çay ve karpuz tüketiyor. AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, yılda 1,2 milyon tondan fazla çay üretilen ülkemizde kişi başı tüketim 13,8 kilogram seviyelerinde bulunuyor. Bir başka deyişle Türk insanının kuru çay tüketimi günde 40 grama yani 10 bardaktan fazlaya karşılık geliyor. Rakamlar, Türkiye'nin geleneksel içeceklerinden çaya özel bir ilginin olduğunu ortaya koyarken, benzer bir durumun karpuz için de söz konusu olması dikkati çekiyor. Buna göre, her yıl üretilen 3,8 milyon ton civarındaki karpuzun 3,4 milyon tonu yurt içinde tüketiliyor. Bu da yıllık kişi başına tüketimin 45,2 kilogram olması anlamına geliyor. Karpuzun ardından Türk insanın en fazla tükettiği meyveler arasında sırasıyla üzüm, elma ve kavun geliyor. Sebze tüketimi açısından değerlendirildiğinde domates, kişi başına yıllık 114,5 kilogram ilk sırada yer alırken, 11 milyon ton olan bir yıllık domates üretiminin 9,5 milyon tonu yurt içinde değerlendiriliyor. Biber ve salatalık da en çok tüketilen sebzeler arasında bulunuyor En az tüketilen mamullere bakıldığında Türkiye, fındık üretimi ve ihracatı konusunda dünyada söz sahibi olmasına karşın bu ürünü çok az tüketiyor. Yıllık kişi başı fındık tüketimi 1,2 kilogram seviyelerinde bulunuyor. Buna karşın ceviz, yıllık yaklaşık 3 kilogramla Türk insanın en çok tükettiği yemişler arasında yer alıyor. nbsp;

2011-2012 dönemini kapsayan yıllık üretim ve kişi başına tüketim miktarları şöyle:


Ürün nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; Üretim (ton) nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;Kişi Başına Tüketim (kg) nbsp;
Antepfıstığı nbsp;112.000 1,36 nbsp;
Armut nbsp;386.382 4,39 nbsp;
Badem nbsp;69.838 1,10 nbsp;
Bakla nbsp;41.962 0,50 nbsp;
Bamya nbsp;36.662 0,44 nbsp;
Biber 1.975.269 21,62 nbsp;
Ceviz 183.240 2,76 nbsp;
Çay 1.231.141 13,81 nbsp;
Çilek 302.416 3,20 nbsp;
Domates 11.003.433 114,58 nbsp;
Elma 2.680.075 25,32 nbsp;
Fındık 430.000 1,18 nbsp;
Greyfurt 218.988 0,37 nbsp;
İncir 260.508 0,32 nbsp;
Karpuz 3.864.489 45,24 nbsp;
Kavun 1.647.988 19,25 nbsp;
Kestane 60.270 0,69 nbsp;
Kiraz 438.550 4,44 nbsp;
Limon 790.211 3,81 nbsp;
Mandalina 872.251 4,86 nbsp;
Muz 206.501 5,20 nbsp;
Portakal 1.730.146 16,71 nbsp;
Salatalık 1.749.174 19,09 nbsp;
Semizotu 5.501 0,07 nbsp;
Şeftali 545.902 6,10 nbsp;
Üzüm 4.296.351 34,76

YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...