Depremin yıktığı aileleri onlar toparlıyor: Düzeni yeniden kadınlar kuracak

- Güncelleme:
Depremin yıktığı aileleri onlar toparlıyor: Düzeni yeniden kadınlar kuracak

YAŞAM Haberleri

Asrın afetinden sonra hem arama-kurtarma hem de beslenme barınma ve sağlık hizmetlerinde yoğun şekilde yer alan kadınlar, hayatın normalleşmesi ve düzenin yeniden inşasında da önemli rol oynuyor. Uzmanlar “Düzeni yeniden kuranlar kadınlar olacak” diyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden etkilenen 11 ilde yaşayan kadınlar için bambaşka bir anlam taşıyor. Depremde evleri enkaza dönen, en yakınlarını kaybeden, bütün hayatları değişen kadınlar, düştükleri yerden kalkarken ailelerini ve içinde yaşadıkları çevreyi de ayağa kaldırıyor. “Travma sonrası büyüme” olarak adlandırılan iyileşme döneminin kadınlarda erkeklere oranla daha hızlı olduğunu vurgulayan uzmanlar “Kadınlara yapılacak iyi bir psikolojik ve fiziksel yardım, tüm aileyi dolayısıyla da toplumu daha kısa sürede toparlayacaktır” diyor.

BÖLGEDE 4 MİLYON KADIN VAR

46 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler, tüm afetlerde olduğu gibi en çok kadınları etkiledi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’nin 17 Şubat 2023 tarihli durum raporuna göre, depremden etkilenen 11 tahmini 4,1 milyon yetişkin kadın bulunuyor. Bunların 226 bini hamile ve 25 bin kadının önümüzdeki ay doğum yapması bekleniyor.

EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ HİJYEN  

Tüm depremzedelerin en önemli problemlerinin başında barınmanın ve beslenmenin yanında duş, tuvalet, temiz içme suyu geliyor. Bu şekilde bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkış ve yayılma riski artıyor. Kadınların ve kız çocuklarının enfeksiyonlara karşı daha korunmasız olduğunu belirten uzmanlar, “Kadınlar için şahsi hijyenik malzemeler ve şartların oluşturulması ayrıca kritik önem taşıyor. Afet durumlarında kadınların üreme sağlığı ile ilgili özel ihtiyaçları olabiliyor ve bunlarla ilgili destek hizmetlerine erişim- mesela hamilelik, doğum, emzirme - çökmüş olabiliyor. Afet halinde kadınların menstrüasyonla ilgili olağan uygulamaları da kesintiye uğruyor” uyarısında bulunuyor. 

KADIN İYİLEŞİRSE AİLE İYİLEŞİR  

Deprem gibi afetlerden sonra görülen travma sonrası stres bozukluğu adı verilen psikolojik durumun kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla olduğunu ve daha uzun sürdüğünü söyleyen Üsküdar Üniversitesinden psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz “Ailenin temeli kadın olduğu gibi toplumun da temeli kadın. Deprem bölgesinde daha hızlı toparlanma sağlamak için kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Çünkü kadının iyi olması demek, çocuğun ve tüm ailenin iyi olması demektir. Bir aile iyi olursa toplum da iyi olur. Çünkü kadınlar Allah’ın onlara vermiş olduğu içgüdüleri sayesinde, ne kadar büyük acı yaşarlarsa yaşasınlar, çocuklarını ve ailelerini bir arada tutmaya çalışır. Depremin yaralarını sarabilmek için bölgedeki kadının hem ruhsal hem de fiziksel olarak iyileşmesini sağlamak zorundayız. Deprem bölgesinde herkesin yardım alması gerekir. Ancak kadınların travmaları, yas ve kayıplarıyla ilgili ayrıca destek alması gerekiyor” dedi.

İÇGÜDÜLERİMİZLE HAREKET EDİYORUZ

6 Şubat’tan bu yana bölge insanının yanında olan ve kurduğu mutfaklarda beslenme ihtiyacına destek vermeye çalışan Sosyal Gastronomi Şefi Ebru Baybara Demir “Burada yeniden hayatlar, yeniden düzen kurulacak. Tüm kadınların özellikle de Anadolu kadınında düzen kurma içgüdüsü çok baskın. Burada kadınların bu içgüdüyle ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini görüyorum. Sadece gönüllülerin olduğu mutfaklarımıza baktığımızda da bir kadın gücü görüyoruz. Diğer yandan bölge kadınları da bir düzen kurma içgüdüsüyle hareket ediyor. Bu konuda kadınlara güç vererek, destek olarak hareket etmeliyiz. Düzeni yeniden kuranlar kadınlar olacak” dedi.

AĞLAYA AĞLAYA ÇALIŞIYORUM

Depremzedelerin yaralarının sarılmasında, diğer şehirlerden giden yardımseverlerin yanında deprem bölgesinde yaşayan kadınlar da,  6 Şubat’tan bu yana en ön safta gece gündüz demeden görev alıyor. Depremlerde çok sayıda arkadaşını, komşusunu kaybettiğini anlatan Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Şube Müdür Vekili Yasemin Bebek, kendisi gibi depremi yaşayan insanların yanında olabilmek için tüm gücüyle çalışıyor. Bölgede kendilerine ihtiyaç duyanlar için yaşadığı acılara rağmen güçlü durduğunu ifade eden Bebek “Ağlaya ağlaya çalışıyorum. Ama dimdik ayakta durmalıyız. Bize hâlen ihtiyacı olan insanlar var, onların yanında olmak zorundayız” diyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...