Dünyada her yıl 230 bin kişi boğularak ölüyor

Dünyada her yıl 230 bin kişi boğularak ölüyor

YAŞAM Haberleri

Boğulma dünya genelinde en önde gelen ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Her yıl 230 binden fazla insan boğularak ölüyor.

OSMAN SAĞIRLI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1-24 yaş arasındaki ölümlerde üçüncü sırada suda boğulmaların geldiğini belirterek her yıl 236.000’den fazla insanın bu nedenle öldüğünü söyledi. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre boğulma sonucu ölümlerin yüzde 90’dan fazlası, düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor ve beş yaşın altındaki çocuklar da en büyük risk altındaki nüfusu oluşturuyor. Bu ölümler genellikle banyo yapmak, ev kullanımı için su toplamak, tekne veya feribotlarda seyahat etmek ve balık tutmak gibi günlük rutin faaliyetlerle bağlantılı. Musonların ve diğer mevsimsel veya aşırı hava olaylarının etkileri de sık görülen bir neden. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “Dünyada her yıl yüz binlerce insan boğuluyor. Bu ölümlerin çoğu, düşük maliyetli çözümlerle önlenebilir” dedi. Her yıl 14 binden fazla çocuğun boğularak öldüğü Bangladeş’te boğulma, beş yaşın altındaki çocuklar için ikinci önde gelen ölüm nedeni hâline geldi. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) hükûmete, kalkınma ortaklarına, topluluklara ve bireylere üzerlerine düşeni yapma çağrısında bulundu. UNICEF Bangladeş temsilcisi Sheldon Yett “Bu ülkede her yıl bu kadar çok can kaybının olması yürek parçalayıcı. Bu ölümlerin önlenebilir olduğunu biliyoruz” dedi. Yıllık sel nedeniyle geniş arazilerin sular altında kaldığı Bangladeş’te, farkındalık ve yüzme becerilerinin yokluğu en büyük tehdit. Kırsal alanlarda su kütlelerinin yakınında büyüyen çocuklar da her gün boğulma riskine maruz kalıyor” dedi.


Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...