Domatesleri uzun süre kaynatmayın

Kaynak: ESMA ALTIN
- Güncelleme:
Domatesleri uzun süre kaynatmayın
Yaşam Haberleri  / ESMA ALTIN

Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, domatesleri kaynatırken geleneksel bakır tencereler yerine paslanmaz çelik veya emaye kaplamalı tencerelerin tercih edilmesini istedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yaz ayının sonuna gelirken, ev kadınlarının kışlık gıda hazırlıkları da hummalı bir şekilde devam ediyor. Kış için yapılan en büyük hazırlıklardan biri, mevsiminde taze alınan domateslerden yapılan salça ve soslar. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, domates konservesi yaparken ortaya çıkabilecek sağlık risklerini ve alınabilecek önlemleri anlattı. Kapakları açılan kavanozların, içerisine hava girmesi sebebiyle bakteri üreterek sağlığı tehdit edebileceğini belirten Boyu “Domates salçaları ve sosları, domatesin doğal asit düzeyi sebebiyle genellikle düşük pH değerine sahip. Bu asitlik, mikroorganizma üretimini ve çoğalmasını sınırlar. Ancak açılan ürünlerde hava teması olduğunda, bazı mikroorganizmaların üremesi ve bozulma riski artabilir” dedi.

DONDURUCUDA EN FAZLA BİR YIL

Hazırlanan ürünleri saklamak için en etkili yolun dondurucuda muhafaza etmek olduğunu belirten Boyu “Dondurucuda saklanan salça ve soslar genellikle 6 ay ila bir sene tazeliklerini korur. Doğru bir şekilde konserve edilmiş salça ve soslar genellikle bir ila iki sene boyunca güvenle saklanabilir. Kavanoz formunda olan salça ve soslar mutlaka serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir ortamda muhafaza edilmeli” ifadelerini kullandı. “Salçalık domateslerin geleneksel usulle bakır kazanlarda uzun süre kaynatılırken rengi koyulaşabiliyor, klorofil ve karatenoit gibi antioksidan besin maddeleri kaybolabiliyor. Kalayı aşınmış bakır kazanlardan gıdaya toksik ağır metal geçişi de söz konusu olabiliyor” uyarısında bulunan Boyu, bakır kazanlar yerine paslanmaz çelik veya emaye kaplamalı tencereler tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.

EV SALÇASI DAHA SAĞLIKLI

Konserve yapımında mutlaka cam kavanoz kullanılmasını isteyen Boyu, “Cam, gıdanın tazeliğini ve lezzetini korumasına yardımcı olur ve toksik maddelerin gıdaya geçiş riskini en aza indirir” bilgisini paylaştı. Öte yandan, bazı firmaların vatandaşları hazır ürünlere yönlendirmek için evde yapılan salça ve sosların zararlı olduğuna yönelik bir algı operasyonu yürüttüğünü belirten Abdussamed Boyu, “Herhangi bir endüstriyel salça ya da sosun, doğru şekilde ve bahsettiğimiz detaylar dikkate alınarak yapılan salça veya soslardan üstün olabileceği tek konu, ambalaj güzelliği ve raf ömrü olabilir. Ancak besin içeriği ve özellikle lezzet açısından evde yapılanlar mutlaka daha üstün” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...