Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Deprem anında ilk ne yapılması gerekir? 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Deprem anında ilk ne yapılması gerekir? 

Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’nin deprem ülkesi olması nedeniyle olası deprem anında ne yapılacağını merak eden vatandaşlar Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Sorusu araştırmakta. Peki, Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Deprem anında ilk ne yapılması gerekir? 

Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Sorusu, deprem anında korunmak için yapılabilecekleri merak eden kişiler tarafından arama motorları üzerinde araştırılıyor. Depreme, mağazada, evde, kafede, AVM’de ve farklı yerlerde yakalanmanız anında yapabileceğiniz farklı korunma yöntemleri nelerdir? Peki, Deprem anında ilk hangi önlem alınmalıdır? Deprem anında ilk ne yapılması gerekir? 

DEPREM ANINDA İLK HANGİ ÖNLEM ALINMALIDIR? 

Deprem anında etrafımızda olan cisimler, (tv, buzdolabı, gardırop, raf vb.) üzerimize düşme tehlikesi olması nedeniyle ilk olarak başınızı ellerinizin arasına koymalı ve daha sonrasında varsa çevrenizde bir koruyucu cismi (Örneğin kitap vb.) kendinize siper etmelisiniz. Vücudumuzun en hassas noktaları olan baş ve ense kısımlarının hasar almaması adına ellerinizi bu noktaları koruyacak şekilde yerleştirin. Eğer çanta, paket ve torba varsa başınıza koyun. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun yöntemi ile birlikte tavan çökmesi ve bina yıkılması durumunda yaşanacak olan kazaların önlenmesi için hazır olun. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğunuz yerde kalın. Bu durum her ne kadar mantıksız gibi gözüküyor olsa da deprem anında kafanıza bir cisim düşmesini engellemekte ve ölü riskinizi daha da azaltmaktadır. Yakınınızda yaşam üçgeni oluşturacak bir cisim var ise bunu kullanın veya yakınınızda duran bir masanın altına saklanın. 

Deprem anında Merdiven, asansör veya balkonlardan uzak durun ve buralardan çıkmak için deprem anında bulunduğunuz konumdan hareket etmeyin. Ayrıca sarsıntının durması anında evi terk ederken herhangi bir eşyayı veya nesneyi almaya çalışmayın. Derhal bulunduğunuz konumdan güvenli bir konuma veya açık bir alana çıkmaya çalışın. Eğer deprem anında asansörde iseniz bütün kat tuşlarına basın ve asansörün ilk durduğu katta asansörü terk edin. Evde iseniz dökülen, kırılmış cam parçaları ve açıkta duran içeceklerden uzak durmaya da gayret etmelisiniz. Dışarıda bir mağazada veya markette iseniz korunma esnasında raflardan düşebilecek olan ürünlerden uzak durmaya çalışın. Böyle bir durumda raflardan düşebilecek olan ürünler sizin için tehlike teşkil etmektedir. Ayrıca kendinizi güvenli bir yere çıkarttıktan sonra acil durumlar haricinde cep telefonunu kullanmayın. Radyodan yoldaki hasar ve diğer durumlar hakkında bilgi almaya çalışın. Güvenilir olmayan kaynaklardan edinilen bilgiye itibar etmeyin. Yetkililer ve güvenlik görevlileri tarafından yapılacak olan duyurulara, anonslara kulak verin. 

Düzenleyen:  - Yaşam
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...