Dakar Rallisini kazanan ilk ve tek müslüman

Dakar Rallisini kazanan ilk ve tek müslüman

YAŞAM Haberleri

Dakar Rallisi'ni kazanan ilk Müslüman olarak dünya ralli tarihine adını yazdırdı. Nasser Al Attiyah: Hayalim dünya-daki tüm müslümanların bir olması...

Dubai Rallisi'nde yarışmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğimde hem rakibim hem dostum olan Nasser Al Attiyah ile konuştum sizler için. Nasser Al Attiyah Katar'ın en başarılı sporcusu. Dünyanın en zorlu ve en ünlü rallisi Dakar Rallisi'ni 33 yıllık tarihinde kazanan ilk ve tek Müslüman pilot. (2011 yılında) Spor kariyerine ilk olarak at binerek başlayan Nasser, aynı zamanda ülkesine 2012 olimpiyatlarında da atıcılıkta 'skeet' dalında bronz madalya getiren bir olimpik sporcu. Müslüman olmakta gurur duyuyor ve spordaki başarıları ve hoşgörülü arkadaşça tavrıyla dünyanın çeşitli yerlerinde Müslümanlığa merak ve sempati uyandırıyor. Şimdilerde dünya ralli tarihinin en önemli yarışı olan efsane Dakar rallisine hazırlanıyor ve hedefi 2011'de kazandığı ralliyi tekrardan kazanmak. Samimiyetle hayata, spora, maneviyata dair bütün sorularımızı cevapladı Nasser.

-Spor insanlar için farklı manalar içerebiliyor. Siz başka birçok imkânınız olduğu halde sporcu olmayı seçtiniz neden? nbsp;Sizin için spor ne ifade ediyor?
-Spor benim için çok fazla şey ifade ediyor. Spor bütün dinleri bir araya getirebilir, kavgaları sonlandırabilir. Ben hep ülkem için bir şey yapmak istedim, okulu bitirdiğimde politikacı olabilirdim, orduya katılabilirdim ama ben sporu seçtim çünkü spor vesilesiyle çok seyahat ediyorsunuz, çok şey öğreniyorsunuz ve çok insan tanıyorsunuz.


-Sporun güzellikleri aşikâr. Fakat elinizdeki imkânlarla politikacı olabilirdiniz, daha farklı güçleri yönetiyor olabilirdiniz. Hiç geriye dönüp keşke dediğiniz oluyor mu? Bir gün politikaya atılmayı düşünüyor musunuz?
-Gelecekte belki, ralliyi bıraktığımda olabilir. O zaman inşallah yönetimde olurum, ama o zaman da olimpiyat komitesi gibi yine sporla ilgili bir yerde yer almak isterim. Tecrübemi paylaşmak isterim. Şu anda yaptığım işi çok seviyorum. En önemli hedefim bütün dünyaya bir barış mesajı vermek. Bütün dünyaya 'sadece paramız yok, aynı zamanda başarılı da olabiliyor, başka insanların iyiliği için de çalışıyoruz.' diyebilmek istiyorum. nbsp;Paramız var ama yardım etmeyi ve insanlara fayda sağlamayı seviyoruz. Barışı seviyoruz. Biz herkese ve her şeye saygı duyuyoruz.


-Müslüman ve doğudan gelen bir sporcu olarak batının en önemli spor arenalarında başarılar kazandınız. Burada yaşadığınız zorluklar, önyargılar oldu mu?
- nbsp;Evet, bazen Müslümanlar neden böyle yapıyor sorusuyla karşılaşıyorum. Ama aslında Müslümanlığın anlamını biliyor musunuz? 'İslam' kelimesinden geliyor, 'selam' kelimesi de aynı kök. Yani teslim olmak, yani barış bu kelimenin manaları içinde. Ben de insanlara bunu anlatmaya çalışıyorum, bizim dinimiz televizyonlarda görüldüğü gibi kavga ve savaş dini değil. 'El Kaide' gibi değil. Allah'a şükürler olsun biz birçok yerde birçok insana tebliğ yapıyoruz. Mesela Güney Afrika'da Dakar Rallisi'ne katıldığımda beni birçok insan görüyor ve dost davranışlarımdan dolayı İslam'ı merak ediyor, İslam'la ilgili konuşuyorlar. Benim insanlara yardım ettiğimi, yaptığım hayır faaliyetlerini görüp, dinimi merak ediyorlar.


- Yardım için Filistin'e Gazze'ye de gittiniz değil mi? Ne zaman gittiniz?
- nbsp;Bu sene gittim, bu benim hayalimdi. Birçok insan Gazze'ye gitmek istiyor ama kolay değil. Umarım sen de bir gün gitme imkânı bulursun. İnşallah bir gün orada birlikte bir şeyler yapabiliriz. Orada ne hissettiğimi tarif etmek zor, muhteşem bir duyguydu. İlk kez Mekke'ye gittiğinizde Kâbe'yi gördüğümde hissettiğime yakın bir şey hissettim Gazze'de.


- Kâbe'yi ilk gördüğünüzde ne hissetmiştiniz?
- Yeniden doğmuş gibi hissetmiştim. Bir hayalim var o da İslam'ın tek elde olması. Bir olması.


- Türkiye'ye hiç geldiniz mi? Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz?
- Ralli sebebiyle çok kez Türkiye'ye geldim. Katar'da birçok Türk arkadaşım var. Yemekleri çok seviyorum, ülkenizin büyük bir hayranıyım. Eğer tatil için para harcayacaksam, Avrupa'ya gitmem Türkiye'ye gelirim. Çünkü parayı doğru yere harcamış olacağımı bildiğimden gönül rahatlığıyla tatil yapmış olurum çünkü.


- Biraz da ailenizi anlatır mısınız? Ne zaman evlendiniz? nbsp;Bu seyahat yoğunluğunuzla zor olmuyor mu aile hayatı?
- 3 sene önce evlendim ve iki yaşında bir oğlum var. Zor ama keyifli. Şanslıyım çünkü eşim bana çok destek oluyor. Şimdi oğlum büyümeye başladı ve çok şey paylaşıyoruz. Otomobilleri çok seviyor, yarışlara geliyor.


- Neden bu kadar geç evlendiniz?
- Aslında 14 sene önce evlenmiştim ama yürümedi. Olmadı nasip değilmiş. Ama şimdi Allah'a şükürler olsun şimdi eşim Sara ile çok mutluyum.


- nbsp;Tekrar olimpiyatlara katılacak mısınız?
- 2016 olimpiyatlarına gitmek hayalim. 2012'de Londra'da bronz madalya kazandıktan sonra şimdiki hedefim altın madalya. Evde her gün antrenman yapıyorum ve kendimi geliştirmeye öğrenmeye çalışıyorum?


- nbsp;Birçok hayaliniz var biliyorum, hedeflerine ulaşmak konusunda da çok başarılısınız. Gelecekte ulaşmak istediğiniz hayallerden birkaçını paylaşır mısınız?
- Hayalim, gerçek ve büyük bir yardım organizasyonu oluşmasına vesile olmak. İyilik ve yardım ulaştırmak için çalışmak. Bir de Olimpiyat komitesinde yer alarak gelecekte de geçmiş tecrübelerimi bilgilerimi paylaşabilmek.




nbsp;Dakar Rallisini kazanan ilk ve tek müslüman
Ralli şampiyonlukları, atıcılıkta olimpiyat madalyası ve atçılık, Katarlı sporcunun on parmağında on marifet var.
nbsp;
nbsp;Dakar Rallisini kazanan ilk ve tek müslüman

Burcu ÇETİNKAYA/TÜRKİYE GAZETESİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...