Çocuğunuzun odasında gece lambası yakmayın!

Düzenleyen:
Çocuğunuzun odasında gece lambası yakmayın!

YAŞAM Haberleri

Karanlık korkusu, öğrenilen ve öğretilen bir duygu. Bir çocuğun odasında ‘korkmasın’ diye gece lambası yakmak, onun kalitesiz bir uyku uyumasına sebep olacaktır.

CANAN ERASLAN - Derin uyuyamayan çocuk sık uyanacak, karanlıkta yönünü bulamayacağı için korku oluşacaktır. Bunun için bebeğin hayata gözlerini açtığı ilk günden itibaren karanlıkta uyumaya alışmasını sağlamak, onun gelecekteki uyku düzeni için de en önemli unsurlardan biri.
Profesör Dr. Murat Aksu, iyi bir gece uykusu için çay ve kahve gibi içeceklerin, uykuya geçmeden 6 saat kadar önce kesilmesi gerektiğini ifade ediyor. Bitki çaylarının uyku getirdiğine dair bilimsel bir veri olmamasına rağmen Prof. Aksu “Siz ‘papatya çayı içiyorum, uyuyorum’ diyorsanız için, iyi gelecektir. Uyku ilacı ise, doktor vermediyse asla kullanmayın” diyor ve şu tavsiyelerde bulunuyor:
- Uyku tamamen karanlık odada olmalı. Melatonin denilen bir hormon var ve biyoritmi belirler, gece salgılanır. Bunun salgılanabilmesi için ortamın tamamen karanlık olması gerekir. Ufak bir aydınlık, güneş ışığı bu hormonun salgılanmasını azaltır, uyku kesilir, uyanık yaşarız.
- 50 yıl önceye göre daha aydınlık şehirlerle karşı karşıyayız, artık yıldızları göremiyoruz. Ama yıldızları görememek melatonin salgılamamaya neden oluyor. Daha kötü uyuyoruz, daha uykusuz geceler geçiriyoruz, sağlıksız bir gündüz yaşıyoruz.
- Yatak firmaları “Şu yatakta yatın daha iyi uyuyun” diye reklam yapar. Karanlık ve sessiz ortam; bu ikisi sağlıklı uyku için yeterlidir.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...