Çocuğunuza dâhi olduğunu söylemeyin

Çocuğunuza dâhi olduğunu söylemeyin

YAŞAM Haberleri

Üstün zekâlı çocuklara yapılan 'etiketleme'nin olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtildi.

Türkiye'de üstün zekâlı çocuğu olan ancak ne yapacağını bilmeyen aileler için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, özel bir rehber hazırladı. 130 sayfalık kitapçıkta çocuklarının dâhi olduğunu fark eden ailelere için uyarı ve öneriler yer alıyor. Kitapta; çocuklarının üstün yetenekli olduğunu fark etmeyen aileler için de, bu çocuklarla ilgili ip uçları veriliyor: "Arkadaş olarak kendilerine benzeyenleri seçerler. Genellikle kendi yaşıtlarıyla arkadaşlık etmezler… Şakaları olgunca anlarlar. Uygun espri yapmayı erken yaşta becerirler… Risk almaktan hoşlanırlar… Çok meraklıdırlar, sürekli soru sorarlar…"
Dahi çocuklarla ilgili olarak da şu uyarılar yapılıyor: "Etiketleme olumsuz gelişmelere yol açabiliyor. Kendisini farklı görmesi, normal ilişki kurmasına engel oluyor. Bazı çocuklar ise bunu kendilerine kazanç yolu haline getirebiliyor. Bu çocuklar, cinsiyet, ölüm, hastalık ve savaş gibi konulara yaşıtlarından önce ilgi duyarlar. Bu alanlardaki problemleri çözmede güçlük çektiklerinde aileler gerekli yardımı yapmalılar… Bu çocuklarınızın problemleri konusunda kesinlikle 'yeter artık' diye tepki göstermeyin..."
DAMLA PEKER / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...