'Çekirge istilası' korkutmuştu: İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama geldi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
'Çekirge istilası' korkutmuştu:  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden açıklama geldi

YAŞAM Haberleri  / İHA

Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Yüksekova ilçesindeki çekirge istilası ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada köylerde görülen çekirgelerin istilacı tür olmadığı belirtilirken, Yüksekova'da ise istilacı olan türlerin bertaraf edildiği bildirildi.

Yüksekova ilçesinde çekirge istilası görüldüğüne ilişkin ulusual basında haberlerin yayılmasının ardından Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hakkari İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz çalışma sahası olan Yüksekova ilçesi Dedeler, Yoncalık, Çevreli, Vezirli, Kuruköy ve Aksu köylerinde teknik personel tarafından yerinde yapılan inceleme sonrasında bahse konu çekirgelerin dışarıdan gelen istilacı çekirgeler olmadığı, yerelde yaşayan ve her yıl bu dönemde ortaya çıkan çekirge çeşidi olup, söz konusu çekirge zararı ile ilgili her yıl düzenli olarak teknik personel tarafından tespitler yapılarak garsiyad alanlarında nif ve larva döneminde yoğunluğun olduğu yerlerde ilaçlama ve zehirli yem hazırlanarak mücadele yapılmaktadır. İlimiz Yüksekova ilçemizde haziranın ilk haftası müdürlüğümüzde çalışan teknik personelimiz tarafından garsiyad alanlarında nif ve larva dönemlerinde yapılan çekirge sürvey çalışmaları neticesinde çekirge zararlısına rastlanmış olup, popülasyon yoğunluğu ekonomik zarar eşiğinde olduğundan bakanlığımız çekirge ile mücadele programı çerçevesinde ilaçlama çalışması öncesi ilgili köylerde ilaçlı mücadele konusunda hayvan ve arı sahipleri ile köylülere bilgilendirmeler yapılarak gerekli tedbirleri almaları sağlanmıştır. Yapılan sürvey çalışmaları sonucunda bulaşık alanlarda kurumumuza ait 3 pülverizatör ile yapılan ilaçlı mücadele çalışmaları sayesinde çekirge zararı bertaraf edilmiştir. İlçe genelinde 90 litre ilaç kullanılarak 2 bin 250 dekar bulaşık alanda mücadele yapılmıştır. Mücadele sonrası garsiyad alanlarındaki çekirge popülasyonlarında ciddi azalmalar olmuş ve zarar veren çekirge popülasyunu zarar eşiğinin altına düşmüştür" denildi.

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...