Burun kanaması orucu bozar mı? Ramazan’da burun kanamasının neden olur?
Burun kanaması orucu bozar mı? Ramazan’da burun kanamasının neden olur? gibi sorular mübarek Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların sıkça araştırdığı konuların başında geliyor. Peki, Burun kanaması orucu bozar mı? Ramazan’da burun kanamasının neden olur?
Oruçta burun kanamasıaçıklanan kaynaklara göre orucu bozmadığı yönünde neticelenir. Ancak eğer geniz içine doğru ciddi bir kanama varsa veya yoğun miktarda gelen kan yutuluyorsa oruç bozulabilir. Bu tip oruçluyken burun kanaması durumlarında orucun kaza edilmesi zaruri olarak kabul edilir.
Öte yandan orucu bozan diğer benzer durumlar ise yine kanın miktarına ve yutulup yutulmamasına bağlı olarak; diş ve diş eti kanamaları şeklinde gösterilir. Çünkü diş eti kanamaları da tıpkı burun kanamasında olduğu gibi miktarı dolayında orucu bozabilir. Fakat yine de genele bakıldığında, burun kanaması ilk etapta orucu bozan durumlar arasında gösterilemez.
RAMAZAN’DA BURUN KANAMASI NEDEN OLUR?
Ramazan’da burun kanamasının nedenleri kişilerin bünyelerine ve genetik yatkınlıklarına göre değişim gösterebilir. Ancak özellikle Ramazan ayında sıklıkla yaşanan burun kanamaları uzun süren açlığa bağlı olarak yaşanabilir. Öte yandan sıcak aylarda uzun süre ile güneşe maruz kalan kişilerde de hem açlık hem de sıcağın birleşmesiyle burun kanaması durumunun yaşanması söz konusu olabilir. Ramazan ayında burun kanamasına neden olan diğer sorunları ise şu şekilde ayrıca sıralayabiliriz:
- Yüksek tansiyon
- Çeşitli hastalıklar
- Damar çatlakları
- Kuru ve / veya sıcak hava
- Burun bölgesine alınan darbeler
- Önceki travmalar / kazalar
- Aspirin kullanımı
- Çeşitli alerjiler
- Hemofili gibi bozukluklar
- Özellikle çocuklarda görülen, uzun süreli burun karıştırma alışkanlıkları
- Gebelik
- Burun polipleri ya da paranazal sinüs tümörleri
- Burun içi eğrilikler
- Kokain veya benzeri uyuşturucu kullanımları
BURUN KANAMASI NEDEN ORUCU BOZAR?
Burun kanamasının orucu bozma nedenleri arasında gösterilebilecek ilk madde, şüphesiz kişinin yoğun bir kanamaya maruz kalması ile açıklanır. Çünkü yoğun şekilde ilerleyen veya kısa aralıklarla tekrarlayan oruçluyken burun kanaması durumunda, kanamanın geniz içine doğru akması çok tabiidir. Öte yandan burundan ilerleyerek içten ya da dıştan ağza inen kanın yutulması da direkt orucu bozan etmenler arasında yer alır.
Burun kanamasının orucu bozmasının bir diğer nedeni ise yine yoğun kanama durumlarında kişinin güçsüz kalması veya halsizlik yaşaması olarak bilinir. Çünkü uzun süreli kanamaların neden olduğu halsizlik durumunda kişiler, güçsüzleşir ve oruç tutmaları da benzer şekilde güçleşir.
NE KADAR KAN AKARSA ORUÇ BOZULUR?
Oruçluyken burnun kanaması burundan gelen ya da burundan gelerek tükürükle ya da direkt yutulan kan miktarına göre değişim gösterir. Bu miktar ise özellikle diş eti kanamalarında tükürük ile kıyaslanarak neticelenir. Bu ölçüte göre eğer kişinin yuttuğu kan miktarı, kanın karıştığı tükürüğe eşitse ya da bu tükürük miktarından daha fazla ise oruç bozulur. Öte yandan eğer tükürük miktarına eşit olmayan daha minimal miktardaki kanın yutulması söz konusu ise ya da kan hiç yutulmamış ise orucun bozulması söz konusu değildir.
ORUÇLUYKEN BURUN KANAMASI DURUMUNDA NE YAPILIR?
Oruçluyken burun kanaması durumunda yapılacaklar listesine bakıldığında ilk tavsiye edilen, kişilerin direkt olarak uzman bir doktora ya da acile başvurmalarıdır. Fakat öte yandan ilk müdahale de ciddi derecede önem taşır. Özellikle yoğun bir kanamanın olduğu durumlarda kişilerin oruçlarını bozmaları gerekli görülebilir. Bu tip durumlarda orucun kaza edilmesi dinen mümkündür. Kaza süresi ile oruç süresine denk olacak şekilde 1 gün şeklinde kabul görür.
Son olarak; burun kanaması esnasında yapılması gereken ilk müdahale, kişiyi dik bir şekilde oturtarak başını öne eğmesini sağlamak olarak bilinir. Oruçluyken burun kanaması durumunda burna uygulanan basıncın en az 15 dakika devam edilmesi yeterlidir.