Bilim dünyasını şaşırtan çalışma: Bulutların antibiyotiğe dirençli bakterileri taşıdığı ortaya çıktı

Yeni yayımlanan bir bilimsel makale oldukça dikkat çeken bulgular içeriyor. Bulutların antibiyotiklere karşı dirençli bakterileri taşıdığı ortaya çıktı.
Kanadalı ve Fransız araştırmacılardan oluşan bir bilim ekibi, bulutların antibiyotik ilaçlara dirençli bakterileri uzun mesafeler boyunca taşıdıklarını ortaya çıkardı. İlgili çalışmanın lideri Florent Rossi, AFP'ye yaptığı açıklamada çalışmanın detaylarından bahsetti. Rossi, "Bu bakteriler genellikle yapraklar gibi bitki örtüsünün yüzeyinde veya toprakta yaşar. Rüzgar tarafından atmosfere taşındıklarını ve bulutlarda yüksek irtifalarda uzun mesafeler kat edebildiklerini bulduk" dedi.
Bilim dünyasında dikkat çeken keşfin makalesi, Science of The Total Environment dergisinin geçen ayki sayısında yayımlandı.
ScienceAlert'in haberine göre, Kanada'daki Laval Üniversitesinden ve Fransa'daki Clermont Auvergne Üniversitesinden araştırmacılar, bulut örneklerinde bulunan bakterilerden antibiyotiğe dirençli genlerin olup olmadığını analiz etti. Örnekler, Eylül 2019 ile Ekim 2021 arasında Fransa'nın merkezindeki sönmüş bir yanardağ olan Puy de Dome zirvesinin tepesinde deniz seviyesinden 1.465 metre yüksekte bulunan bir atmosferik araştırma istasyonundan alındı.
BULUTLARDA ANTİBİYOTİĞE DİRENÇLİ BAKTERİLER KEŞFEDİLDİ
Analizde, mililitre başına ortalama yaklaşık 8 bin bakteri için, bulut suyunun mililitresi başına 330 ila 30 binden fazla bakteri içerdiği ortaya çıktı.
Ayrıca bakterilerde antibiyotiğe dirençli genlerin 29 alt tipini de buldular. İlaç direnci, bakteriler antibiyotiklere maruz kaldığında ve nesiller boyunca bunlara karşı bir bağışıklık geliştirdiğinde ortaya çıkar.
Araştırmacılar, antibiyotiğe dirençli bakterilerin atmosferdeki yayılmasının potansiyel sağlık etkileri hakkında herhangi bir sonuca varmadı. Ancak organizmaların yalnızca yüzde 5 ila yüzde 50'sinin canlı ve potansiyel olarak aktif olabileceğini tahmin ediyor.
Yine de Rossi, potansiyel etkilerinin muhtemelen düşük olduğunu söylüyor: "Atmosfer bakteriler için çok stresli ve bulduğumuz bakterilerin çoğu, insanlara zarar verme ihtimali daha düşük olan çevresel bakterilerdi. Yani insanlar yağmurda yürüyüşe çıkmaktan korkmamalı..." dedi ve "Bu genlerin diğer bakterilere aktarılıp aktarılmayacağı belli değil" diye ekledi.
(Kaynak: ScienceAlert)