Bize "roman" değil "çingene" deyin

TBMM Anayasa Uzlaşma Alt Komisyonu, Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu ile romanları dinledi. Roman dernekleri, kendilerine "roman" değil "Çingene" denilmesini istedi.
TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nca oluşturulan alt komisyon Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini ile Roman dernekleri temsilcilerini dinledi.
Edinilen bilgiye göre roman temsilcileri, kendilerine "roman" denilmesini istemediklerini belirterek "Çingene" olarak anılmak istediklerini söyledi. Roman ifadesinin 1970'lerden sonra gündeme geldiğini belirten dernek temsilcileri, bütün dünyada "Çingene" olarak bilindiklerini ve böyle de bilinmeye devam edilmek istendiklerini dile getirdi. Yeni Anayasada kendilerine pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen romanlar, ayrıca kendilerine saygı gösterilmesini beklediklerini de ifade etti.
LATİN KATOLİK KİLİSESİ'Nİ TANIYIN
Komisyon ayrıca Türkiye Katolik Episkoposlar Kurulu Başkanı Ruggero Franceschini'ni dinledi. Franceschini, Latin Katolik Kilisesi'nin tanınıp hukuki şahsiyete kavuşmasını istediklerini söyledi. Latin Katolik Kilisesi'nin tüzel kişiliğin bulunmadığını belirten Franceschini, 1913 yılında Sait Halim Paşa ile Fransız Büyükelçisi arasında 212 gayrimenkullerinin olduğuna ilişkin protokolün de tanınmasını istedi.
Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ ise "Biz bir anayasa istiyoruz, 'ana' gibi bir anayasa istiyoruz. Türk vatandaşından daha fazla hak hukuk istemiyoruz. Türk vatandaşına ne veriliyorsa, 5500 yıllık mazisi olan Arami Süryani olarak ben de o hukuku istiyorum, başka bir şey istemiyorum'' diye konuştu.