Bir zamanların belediye başkanı şimdinin çaycısı
Eskişehir’de 2009-2014 yılları arasında Mihalıççık Belediyesi’nin Başkanlığını yapan Ümit Güven şimdilerde görev yaptığı belediye binasının karşısında çaycılık yaparak geçimini sağlıyor
Eskişehir’in Mihalıççık Belediyesi’nde işçi olarak çalıştıktan sonra 2009 seçimlerinde rekor bir o ile belediye başkanı olan Ümit Güven, 5 yıl boyunca görevini sürdürdü. Bir sonraki seçimlerde de partisi tarafından tekrar aday gösterilen Güven yeterli oyu alamayınca seçilemedi. Koltuğunu devreden eski belediye başkanı Güven, 2008 yılında çıkartılan torba yasadan dolayı hak ettiği emeklilik maaşını ve tazminatını alamadığını söyledi. SSK üzerinden emekli olduğunu fakat maaşının geçinmesi için yeterli olmadığından başkanlık yaptığı ilçede 62 yaşında çaycılık yapmak zorunda kaldığını anlattı.
GÜNLÜK 60 LİRAYA ÇALIŞMAYA BAŞLADIM
Başkanlık görevi bittikten sonra zor dönemler geçirdiğini söyleyen Ümit Güven geçinmek için en son çaycılık yapmaya başladığını anlattı. Güven, “İlçede 2009-2014 yılları arasında Belediye Başkanlığı yaptım. Aday oldum, kazandım ve 5 yıl boyunca belediye başkanlığı yaptım. Görevim bittikten sonra da yine aynı ilçede ikamet etmeye devam ettim. Fakat SSK'dan emekli olduğum için aldığım maaş yetmiyordu. Bu yüzden görevim bittikten sonra iki yıl kömür satıcısının yanında hem kömür yükleme yaptım, hem de kamyonu kullandım. Ondan sonra çay ocağında günlük 60 liraya çalışmaya başladım. Son zamlardan sonra emekli maaşım 2 bin 900 lira oldu, ama yine de geçinemiyorum. Böyle çay ocağında falan çalışarak anca geçiniyorum. Çay ocağında çalışmayı ya da kahvecileri hakir gördüğümden değil, ama benim ihtiyacımdan dolayı çalışmam gerekiyor” dedi.
“62 YAŞINDA DÜKKAN DÜKKAN ÇAY DAĞITIYORUM”
Düzenlenen yasalardan dolayı belediye başkanları arasında eşitsizlik olduğunu dile getiren Güven, kendisi gibi birçok eski başkanın mağdur durumda olduğundan bahsetti. Ümit Güven, yıllarca belediye için çalıştığını, fakat emeklerinin karşılığını alamadığının altını çizerek yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlattı; “2008 yılından önce belediye başkanlığı yapanlar şu anda en az 7 bin lira maaş alıyor. Ama biz o haktan faydalanamıyoruz. Eskişehir'de benim gibi en az 7-8 tane belediye başkanı mağdur. Türkiye'de genelinde bin 500'ü geçkin belediye başkanı çok mağdur durumda. Ben 62 yaşında dükkân dükkân çay dağıtıyorum. Ben 5 yıl boyunca 7 gün 24 saat bu belediyeye hizmet ettim, ama onun karşısında hiçbir şey alamıyorum. Kırıkkale'nin bir ilçesinde eski belediye başkanı benzinlikte pompacılık yapıyor. Bir tane belediye başkanı arkadaşımız araba yıkama işinde çalışıyor. Nallıhan'ın eski belediye başkanı otobüslerde şoförlük yapıyor. Yani benim gibi binlerce belediye başkanlığı yapmış mağdur var”
TUHAF TEPKİLER ALIYOR
Çay ocağında çalışmaya başladığı ilk zamanlarda insanlardan tuhaf tepkiler aldığından bahseden Güven, mağduriyetinin giderilmesi için sesini duyurmaya çalıştığını söyledi. Güven, “Bir an önce bunların mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. İlk zamanlar tepkiler oluyordu. Ben çalışırken çoğu insanlar ‘Başkanım hayırdır' diyordu. Onlar bilmiyor ki durumu. Belediye başkanlığından sonra 8 bin lira maaş alıyoruz sanıyorlar. Ben de ‘yetmiyor' diye anlatıyordum” dedi.