Bilim dünyasında ilk: Takla atan yılan anbean görüntülendi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bilim dünyasında ilk: Takla atan yılan anbean görüntülendi

YAŞAM Haberleri

Bilim insanları cüce kamış yılanı olarak bilinen bir yılan türünün avcılardan korunmak için takla attığını tespit etti. Bilim tarihine geçen bu davranış yılanlarda ilk kez belgelendi.

NewScientist'in haberine göre; Malezya Sabah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Güneydoğu Asya'daki cüce kamış yılanlarını inceledi ve avcılardan korunmak için takla attıklarını görünce hayrete düştü. 

Yapılan çalışmada araştırmacılar, yılanların kendilerini tehdit altında hissettiklerinde gerçekleştirdikleri hareketleri anlamak için yola çıktı.

Yılanların tipik olarak ölü taklidi yapma, kamufle olma, kaçma, saldırganlık gibi bir dizi stratejisi var. Ancak daha küçük yılanlar özellikle avcılara karşı savunmasız.
Bu yeni çalışma, cüce kamış yılanlarının avcılardan kaçmak için takla attıklarını ortaya koydu. Yılanın tuhaf davranışları saniye saniye kayda alındı.

Bilim dünyasında ilk: Takla atan yılan anbean görüntülendi

İRKİLEREK TAKLALAR ATTI

2019 yılında dağ yolunda bu yılanla karşılaştıklarını belirten ekip, cüce kamış yılanlarının çok fazla bulunduğu Malezya'nın Kedah eyaletine gitti. Yaklaşan bir yırtıcıyı simüle etmek için araştırmacılar bir sopayla yılanı dürttü. Latince adı Pseudorabdion longiceps olan yılan, irkilerek taklalar atmaya başladı.

Çalışmayı yapan ekip, “Biz yaklaştığımızda yılan irkildi ve yuvarlanmaya başladı. Yolda 5 saniyeden daha kısa sürede yaklaşık 1,5 metre boyunca takla attı” dedi.

Araştırmacılar “Daha önce bu davranışla ilgili sadece anekdot niteliğinde raporlar vardı, bu ilk kez görüntülerle ve ayrıntılı bir açıklamayla belgeleniyor” şeklinde konuştu. 
Araştırma ekibine liderlik eden biyolog Evan Seng Huat Quah, “Bu türün başvurduğu yeni bir kaçış stratejisine, yani takla atmaya dair bir gözlemi ayrıntılı biçimde aktarıyoruz” dedi.

Güney Asya'ya özgü cüce kamış yılanı, gün boyunca yaprakların veya kütüklerin altında saklanan gececi bir hayvan. Yaklaşık 23 santimetre uzunluğundaki bu yılan; kuşlar ve diğer yılanlar da dahil olmak üzere bir dizi yırtıcı hayvan tarafından avlanıyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...