Bilim adamları kanıtladı: Hem yağı hem çekirdeği tam bir şifa deposu!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Bilim adamları kanıtladı: Hem yağı hem çekirdeği tam bir şifa deposu!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Hem yağı hem çekirdeği şifa deposu olan zeytin, Japon bilim adamlarının dikkatini çekmişti. Türk bilim adamlarının da incelediği zeytin çekirdeği bilim dünyasını heyecanlandıran sonuçlar ortaya çıkardı. Japon bilim adamlarının araştırmalarında çeşitli kanser türlerinin tedavisinde etkili olduğu saptanan zeytin çekirdeğinden Türk bilim adamları da nörolojik hastalıklarda kullanılabilecek bitkisel kaynaklı etken madde elde etti.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi Gezici ve araştırma ekibi Kilis Yağlık Zeytin çeşidinden elde ettikleri zeytin çekirdekleri ile yapmış oldukları uzun süreli bilimsel araştırmaları doğrultusunda zeytin çekirdeğinin içerisinde beyin hücrelerinin kendi kendini yenilemesi açısından önemli olan ‘nervonik asit’ bulunduğunu ortaya koydu.

Japonya, Kumamoto Üniveristesinden bir grup araştırmacı ile tamamlamış oldukları önceki çalışmada zeytin çekirdeğinin mide ve kolorektal kanser tedavisinde etkili olabileceğini ortaya koymuşlardı. Yaptıkları çalışmada, zeytin çekirdeklerinin ihtiva ettiği zengin fitokimyasallar sayesinde, kanserli hücrelerin gelişimini engellediğini ve aynı zamanda hücrelerin çevre dokulara metastaz yaparak yayılma hızını azalttığını tespit etmişlerdi.

TÜRK BİLİM ADAMLARI ETKEN MADDE ELDE ETTİ

Dr. Gezici ve ekibi, yapmış oldukları bilimsel verileri sunmak için, dünya çapında yaklaşık bin kişinin katılım sağladığı uluslararası platformda da sundu. Zeytin çekirdeğinin timokinon, kafeik asit, oleuropein ve luteolin’in yanı sıra beyin gelişimi için oldukça önemli bir etken madde olan nervonik asitin, Alzheimer dahil olmak üzere nörodejenerasyonla ilişkili pek çok hastalığın önlenmesinde etken rol alacağını belirtti.

Ülkemizde bol bulunan zeytinin ise sadece meyvesi ve yağı değil aynı zamanda çekirdeği de oldukça kıymetli. Sağlık üzerine faydaları kanıtlanmış ve kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olan zeytin çekirdekleri; Anadolu Halk Hekimliğinde de her derde deva olarak bilinen, özellikle sindirim sistemi rahatsızlıklarında, gastrit ve ülsere iyi geldiği kanıtlanmış bir besin. Yine zeytin çekirdeği, hemaroit, kötü kolesterol ve şeker hastalığını da tedavi edici etkiye sahip.

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ YAPILABİLİR 

Milli ilaç üretimi hedefiyle tedavi amaçlı yararlanılacak bitkilerin belirlenmesi ve bunların bilimsel olarak incelenmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Doç. Dr. Sevgi Gezici şunları söyledi: ‘”Yurt dışından araştırmacılar ile birlikte zeytin çekirdeğinden nörodejeneratif bozukluklarda beyin hücrelerinin kendi kendini tamir etme yetisini artırmaya katkı sağlamaya yönelik ilaç etken maddesi geliştirilmesi ve üretiminin yapılması konusunda çalışmalar devam edecek. Gerçekleştirmiş olduğumuz çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen tüm kişi, kurum, kuruluş ve paydaşlarımızın katkıları yadsınamaz, kıymetli destekleri için teşekkürlerimizi sunarız'' dedi.

ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN KAHVE ÜRETTİLER

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Türk kahvaltı ve yemek kültüründe önemli yere sahip zeytinin çekirdeğinden bitkisel ve kafeinsiz kahve üretmişti.

Zeytinin bütün kısımlarının kullanıldığını fakat çekirdeğinin çöpe atılması veya yakılmasından yola çıkarak çalışma yürüttüklerini ifade eden Şekeroğlu, "Son yıllarda zeytin yağının yanı sıra yaprağı, çiçeğinin birçok şifalı yönleri ortaya çıkıyor. Zeytin aslında çekirdeği içerisinde tohumunu barındıran ve tohumda fitokimyasal bulunduran oldukça önemli üründür. Zeytin çekirdeği 'yutulsun mu, yutulmasın mı?' tartışması sürerken, insanların hizmetine sunmak için kahve yapalım diye yola çıktık." demişti.

 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...