'Beyaz altın' sarımsak hasadı başladı

/ Kaynak: CHA
'Beyaz altın' sarımsak hasadı başladı

YAŞAM Haberleri  / CHA

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, en kalitelisi yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı.

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, en kalitelisi yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı. Türkiye'nin yüzde 25'lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü'de, geçen yıl 16 bin ton civarında sarımsak elde edilmesine karşın bu yıl sarımsak üretiminin 20 bin ton civarında olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü'de sarımsak, geçen yıl fiyatları 7 TL'den kapatmıştı. Hasadı yaklaşık 3 hafta süren sarımsağın tarlada 10 gün kadar kuruması için beklemesi gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının kısmen bu hafta Taşköprü'de kurulan sarımsak pazarında satışa sunulması bekleniyor. Her yıl Taşköprü'de 4 bin ailenin tek geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler, çocuğu, yaşlısı, kadını, erkeği ile sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor. Taşköprü'ye bağlı Afşar köyündeki sarımsak üreticilerinden Rasim Koca, geçen yıl sarımsağın üreticinin yüzünü güldürdüğünü, bu yıl da yine aynı fiyatlardan satabilmeyi umut ettiklerini söyledi. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "Sap darası bilindiği üzere geçen hafta alınan bir kararla kaldırıldı. Bu uygulama bizim de birliğimizin kuruluş amaçlarından birisiydi tabiî ki. Taşköprü sarımsağının tek sorunu bu değil, ancak zaman içerisinde Taşköprü sarımsağının sorunlarını minimize etmeye çalışıyoruz. Şu an karşımıza çıkan en büyük sorun Çin orjinli sarımsağın ilçede dikilmesi ve üretilmesi, bu girişim Taşköprü sarımsağı açısından büyük bir tehlike arz ediyor, bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Kanuni olarak bir müeyyidesi olmamakla birlikte, Taşköprü sarımsağının tohumunu sertifikalandırmak sureti ile Çin sarımsağının dikimini engelleyebiliriz ancak bununla ilgili maliyet sorununu şu an itibariyle aşabilmiş değiliz. Ancak bunun için gerekli ön çalışmaları yapıyoruz. Burada en büyük sorumluluk üreticiye düşüyor, üreticimizin bu Çin orjinli sarımsakları Taşköprü ilçemizdeki tarlalarına sokmaması gerekir." Eligüzeloğlu, ayrıca, fiyatların geçen seneki fiyatlarda seyredeceğini de iddia etti. Eligüzeloğlu, Taşköprü sarımsağının sezonu 4-5 lira fiyat aralığında açacağını kaydetti. Çiftçinin, 'beyaz altın' diyerek taçlandırdığı 'Taşköprü Sarımsağı' adına Taşköprü Belediyesi her yıl Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenliyor. Bu yıl 27'ncisi düzenlenecek Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, 15-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.
YAŞAM
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...