Başağrısına elektrik şoklu tedavi

Başağrısına elektrik şoklu tedavi

YAŞAM Haberleri

Bilim adamları başağrısının elektrik şokuyla tedavi edilmesi üzerinde çalışıyorlar. Çalışmalarda ilerlemeler kaydedildi.

nbsp;Bilim adamları, beyne elektrik akımı vererek son derece güçlü ağrı kesiciler salgılanmasını sağlamayı başardılar. Bunun kronik migren hastaları için büyük ümit vaad ettiği bildirildi. Araştırmalarda bu şekilde başağrısının yüzde 37 nispetinde azaldığı tespit edildi.

##tgvideo##

Beynin derinden uyarılması ya da kafatası doğrudan akım uyarılması (tDCS) denilen teknikte beynin ağrı kesiciler salgılama hızı arttırılıyor ve ağrılara karşı ferahlama sağlanıyor. Bu salgıların vücuttaki en güçlü ağrı kesiciler olduğu ve morfin gibi uyuşturucuya benzediği kaydedildi.
Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmalarda beyinde böyle bir etki oluşturmak için 2 miliamper gibi son derece küçük bir akımın yeterli olduğu belirlendi. Araştırma kapsamında, her ay en az 15 kere kriz tutan 13 kronik migren hastası tespit edildi ve bunların kafataslarında beynin motor korteksi denilen ve isteyerek hareket etmeyi sağlayan bölümünün üzerine elektrodlar yerleştirildi. 4 hafta süren 10 seans sonrasında ortalama olarak hastaların ağrılarında yüzde 37 nispetinde azalma tespit edildi.
Vücutta doğal olarak bulunan ağrı kesicilerin salgılanmasının teşvikiyle kronik migren hastalarının ilaca bağımlılıklarının azalacağı, dolayısıyla ilaçların yan tesirleri ve bağımlılık meydana gelmesi tehlikesinin de ortadan kalkacağı ifade edildi.
Üniversitede araştırmayı yapan bilim adamlarından Alexandre DaSilva, sonuçların çok ümit verici olduğunu ama klinik olarak hastalara tatbiki için daha uzun süre araştırmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

























UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...