Balkonda sebze yetiştirelim

Düzenleyen:
Balkonda sebze yetiştirelim

YAŞAM Haberleri

Bir bahçeniz yoksa, balkonunuzu bahçeye dönüştürün. Hele bir de katlanan pencereleriniz varsa, kışın da küçük seranızda domates, biber, çilek, limon yetiştirebilirsiniz...

CANAN ERASLAN- “Elim toprağa değsin, bir tane bile olsa domatesimi dalından koparayım” diyorsunuz ama bahçeniz yok mu? Olsun, küçük de olsa bir balkonunuz varsa, bu özleminizi giderebilirsiniz. Yemek.com adlı şirket, rengarenk ve doğal dünyaya adım atmak isteyenler için püf noktaları derledi. Bunun için önce saksı ve toprak seçimini iyi yapmalısınız. En az 40 santimetre çapında bir saksı almak gerekiyor. Altında delikleri bulunması gereken saksının konulabileceği yükseklikte bir yer oluşturmak gerekiyor. Saksının plastik olması hem hafifliği hem de nemi daha uzun süre tutabilmesi sayesinde bahçe meraklılarının işini kolaylaştıracaktır. Toprak seçerken de poşetlenerek satılan, sebze yetiştirmeye uygun özel topraklardan almak gerekiyor.
Bütün sebzelerin ekiminde dikkat etmek gereken ilk nokta, çimlenmeye bıraktığınız tohumları, doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak olacaktır.

Salkım salkım domatesler
Domatesin çekirdeklerini nemli bir bezde 1 gün bekletin. Toprağı saksıya koyun, üzerine torf denilen toprağı ekleyin ve çekirdekleri gelişigüzel serpiştirin. Üzerine yeniden torf ekleyin ve sulayın. Çabuk çimlenmesi için üzerini siyah bir poşetle kapatabilirsiniz. Çimlendikten sonra her gün su verin ve direkt güneş almayan yerde domateslerin yetişmesini bekleyin. Çekirdek ayırmak zor geliyorsa, domatesi yuvarlak kesip, bu şekilde ekim yapabilirsiniz.

O limonu yemeye kıyamazsınız
Hiçbir limon evde kendi yetiştirdiğiniz gibi olmaz. Limon çekirdeklerini çıkarıp nemli pamukta tıpkı çocukluğumuzda fasulyelere yaptığımız gibi filizlendirin. Ardından filizlenen limon çekirdeklerini saksıya taşıyın. Toprak hem nemli kalmalı, unutmayın.

Mosmor patlıcan
Patlıcan tohumlarını alıp toprağa ektikten sonra 10 gün kadar oda sıcaklığında bekletin. Çimlendiğini gördükten sonra saksıyı daha aydınlık ve serin bir yere taşıyın. Arada toprağını havalandırın ve suyunu düzenli olarak verin ve patlıcanlarınızı bekleyin.

Çıtır çıtır biber
Biber tohumlarını da tıpkı domates çekirdekleri gibi toprağa ekebilirsiniz. Daha hızlı bir çimlenme için toprağın ılık ve hatta sıcak olmasına dikkat edin. Çimlenme sırasında güneşin doğrudan etkisi olmayan bir yerde tutmaya özen gösterin.

Çiçek gibi çilek
Tohum ya da fide olarak bulabileceğimiz çilekleri saksılara ekin. Toprak nemli olmalı ama çürümemesi için dibinde fazla su birikmemesine özen gösterin.  Güneşini de esirgemeyince mis gibi çilekleriniz görsel şölen ve lezzeti bir arada sunacak.

Saksıda bile karpuz olur
Karpuz çekirdeğini toprakla buluşturun. Karpuz bol su sever, unutmayın. Biraz büyükçe bir saksı tercih ederseniz, büyür serpilir ama sonuçta saksıda olduğu için dışarıdan aldıklarınız kadar kocaman olmasını da beklemeyin.

Kütür kütür salatalık
Çeşit çeşit salatalıklar evde kök salmaya başlayınca, üzerinde çiçekleriyle yemek büyük keyif. Tohumlarını toprağa koyduktan sonra üzerlerini eşit olacak şekilde ince bir toprak tabakası ile kapatın. Sulamasını yağmurlama şeklinde yapın. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...