Bakmayın ellerindeki bıçağa en çok besmeleyi onlar çekiyor!

Helal kesim yapan kasaplar, dakikada 40, günde 20 bin tavuk boğazlıyor. Her bıçak darbesinden önce de besmele çekiyorlar.
Gözlerinizi kapatın ve düşünün. Eli bıçaklı, yüzü maskeli insanları hayal edin. Ne kadar ürküntü verici değil mi? Peki bunların günde en çok besleme çeken insanlar olduğunu söylesem? Beyaz et üretim tesislerinde "helal kesim" yapan kasaplardan bahsediyorum.
Bazı fabrikalarda askıya inen piliçlerin yüzlercesi bir tek düğmeye basılarak giyotinle kesiliyor. Bazıları ise 'helal kesim' standartları gereği klasik yöntemi uyguluyor. Yani, kesimler için kasaplar istihdam ediliyor. Ama onlarınki yapılabilecek en zor işlerden biri. Özel olarak yetiştirilen kasaplar, dakikada 40, günde ise ortalama 20 bin piliç boğazlıyor. Helal kesim kurallarına riayet etmek durumunda oldukları için her seferinde "Bismillah, Allahüekber" deme zorunlulukları bulunuyor. Fabrikalarda bütün çalışanların maske takması gerekiyor. Ama kasaplar istisna. Zira, besmele çektiklerinin görünmesi gerekiyor. Güvenir Gıda Derneği müşahitleri kesim yapanların dudak hareketlerini anı anına takip ediyor. Kasaplar, sürekli besmele çektikleri için bazen kilitleniyor. Bu durumda yerine hazır kıta bekleyen yedeği devreye giriyor.
"Müslüman olmak, aklı yerinde bulunmak, dinen hayvanları boğazlama şartlarını taşımak, hızlı ve pratik olmak, yaptığı işi sevmek ve benimsemek" kasaplarda aranan şartlardan bazıları. "Üç defa cuma namazına gitmemek" ise işten çıkarılma sebebi sayılıyor.
Peki kasaplar kesimde nelere dikkat ediyor? Gedik Piliç Kalite Güvence Sorumlusu Benian Derebay, boğazlama kurallarını şöyle sıralıyor. "Kesim esnasında hayvan canlı olmalı. Kanatlının gırtlak, yemek borusu ve boyun bölgesindeki ana kan damarı kesilmeli, boyun birden koparılmamalı. Böylece kanın tamamen ve hızlı bir şekilde çıkmasını sağlanmalı. Bıçak olarak tek ağızlı tip kullanılmalı ve daima bilenmiş durumda muhafaza edilmeli."
Fatih Selek / TÜRKİYE GAZETESİ
![]() |