Aşı yaptırmak orucu bozar mı? İğne olmak orucu bozuyor mu?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aşı yaptırmak orucu bozar mı? İğne olmak orucu bozuyor mu?
YAŞAM Haberleri

“Aşı yaptırmak orucu bozar mı? İğne olmak orucu bozuyor mu?” gibi sorular mübarek Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar tarafından sıkça aratılıyor. Oruçluyken iğne olmak da tıpkı aşı olmak gibi ilk etapta tavsiye edilen bir durum değildir. Peki, Aşı yaptırmak orucu bozar mı? İğne olmak orucu bozuyor mu? İşte detaylar…

Oruçluyken aşı olmak konusunda açıklanan bazı şartlar bulunur. Konu ile alakalı olarak Merâkıl-felâh şerhinde deniyor ki, aşı yaptırmak orucu bozar. Öte yandan yine Merâkıl-felâh tarafından açıklanan ve aşı olmanın orucu bozduğu durumlar ise şunlardır:

AŞI YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Konu ile alakalı olarak Merâkıl-felâh şerhinde deniyor ki:
“Başta ve gövdedeki yaraya konulan ilacın, sıvı olsun, katı olsun, beyne ve hazım, sindirim yoluna gittiği bilinirse, oruç bozulur. İçeri gittiği iyi bilinmezse, ilaç sıvı ise, İmam-ı a'zam bozulur dedi. İki imam ise, içeri gittiği iyi bilinmeyince bozulmaz dedi. İçeri sızdığı iyi bilinmeyen ilaç katı ise, üç imam da, bozulmaz dedi.”

  • Eğer vurulan aşı besin değeri taşıyorsa, oruç bozulur. Öte yandan besin değeri taşımayan herhangi bir aşının varlığından da söz edilemez. Dolayısıyla elzem durumlar da dahil olmak üzere tüm aşılar, oruca engel teşkil eder.
  • Vitamin ve gıda aşıları dışında yalnızca tedavi amacıyla süre gelen aşılarda ise kişilere öncelikli olarak tavsiye edilen, oruçlarını tedavi bitimine kadar ertelemeleridir. Ancak hastanın elzem bir durumu yoksa ve ramazan ayı içerisinde ertelemeye maruz kalmadan oruç tutmak istiyorsa, bu aşılarını iftardan sonraya erteleyebilir.
  • Aşıların iftardan sonraya ertelenmeleri gibi bir durumda söz konusu değilse ve kişi oruç tutmaya niyet ediyorsa, tedavi kapsamındaki aşıların oruca engel olmadığı da söylenebilir. Fakat bu aşıların her halükarda gıda ve vitamin takviyesi içermemeleri gerekir.

Aşı yaptırmak orucu bozar mı? İğne olmak orucu bozuyor mu?

KORONAVİRÜS AŞISI OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Koronavirüs aşısı ve oruç kapsamında değerlendirilen bu sorunun cevabı ise net bir şekilde bu aşının orucu bozmadığı yönünde açıklanır. Fakat yine bu açıklamaya göre; öncelikle tercih edilmesi gereken yöntem, aşının iftardan sonraki saat aralığına ertelenmesidir. Yine de bu durum imkanlar dahilinde değilse ve kişi oruç tutmaya devam etmek istiyorsa, koronavirüs aşısı olmak orucu bozmaz denilebilir.

Öte yandan yalnızca koronavirüs aşısı kapsamında değil, gıda ve vitamin haricinde kalan diğer tedavi amaçlı aşılarda da yukarıdaki açıklama geçerliliğini korur. Bu nedenle kişilere, öncelikli olarak doktor tavsiyesini dinlemeleri, mümkünse tedaviyi veya orucu ertelemeleri tavsiye edilir. Temele bakıldığında ise oruçta aşı olmak elzem bir durum ise herhangi bir sorunun varlığından söz edilemez.

İĞNE OLMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken iğne olmak da tıpkı aşı olmak gibi ilk etapta tavsiye edilen bir durum değildir. Dolayısıyla yukarıda da bahsedildiği üzere erteleme durumunun söz konusu olmadığı ve iğnenin tedavi kapsamında gerekli görüldüğü her türlü durumda, kişiler oruç tutmaya devam edebilirler.

Ayrıca diyanet, ramazan ayı içerisinde sağlık problemi yaşayan ve kronik rahatsızlıktan mustarip olan kişilerin oruç tutmaktan muaf olduklarını da belirtir. Özellikle uzun süreli açlık veya susuzluk durumlarının kişilerin sağlığını bozacağı durumlarda, doktor tarafından orucun yasaklandığı veya önerilmediği hastalıklarda oruç ertelenebilir. Hatta durumu ağır olan, yatalak olan veya hayat boyu oruç tutamayacak bir hastalığa sahip olan kişilerin tamamıyla oruç tutmaktan muaf oldukları da bilinir.

AŞI OLMAK NEDEN ORUCU BOZAR?

Aşının orucu bozma nedeni öncelikli olarak vücuda alınan besin değeri ile ilişkilidir. İğne veya aşı gibi yöntemlerle alınan takviyeler de tıpkı ağız yolu ile gıdalanma gibi kişinin vücuduna etki eder. Dolayısıyla aşı olmak veya iğne vurulmak, oruç kapsamında değerlendirildiğinde sabit bir değerlendirilmeye tabii tutulamaz.

ORUÇLUYKEN AŞI OLMAK KAZA GEREKTİRİR Mİ?

Oruçluyken aşı olmanın kazası orucu takip eden günlerde, kişinin hastalığı duruyorsa veya sağlığı imkan veriyorsa ertelenebilir. Bununla birlikte oruçluyken aşı olmak, iğne vurulmak, ağızdan veya damardan serum almak gibi durumlarda oruç kaza edilebilir. Öte yandan farklı mezheplere göre bu kaza süreleri değişkenlik gösterir. Kimi durumlarda ramazan içerisinde veya ramazan sonrasında kaza yapılırken, kimi durumlarda bu zaman diliminin herhangi bir önemi yoktur. Kısaca; oruçta aşı olmak bazı durumlarda kazayı gerekli kılan ve istenildiğinde rahatlıkla kaza edilebilen bir durumdur.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...