Annesi ölünce ağlama hastalığına yakalandı, ağlamaktan gözleri kör oldu

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Annesi ölünce ağlama hastalığına yakalandı, ağlamaktan gözleri kör oldu

YAŞAM Haberleri  / İHA

Bayburt'ta yaşlı bir adam yıllar önce annesi kaybetti ve yaşadığı acıdan dolayı ağlama hastalığına yakalandı. Hastalığa yakalandıktan sonra ise gözlerinin kör olduğunu belirten yaşlı adam 34 yıldır görmediğini söyledi.

Gençken hayvanlara baktığını söyleyen Tevhik Celep, 1986 yılında annesini kaybetti ve üzüntüden 2 sene boyunca sürekli ağladı. Ağlama hastalığına yakalandığını belirten Celep, 1988 yılında ağlamaktan kör olduğunu dile getirdi. Doğuştan görme engelli olmadığını aksine daha önce çobanlık yaptığını söyleyen Celep şimdilerde gördüğü zamanlardan aklında kalan hayvan figürlerini oymacılık yaparak tahtaya yansıtıyor.

PANDEMİDE HOBİ EDİNMEK İSTEDİ

Gençliğinde çobanlık yapan Tevhik Celep, gözleri gördüğü yıllarda aklında kalan hayvanların şekillerini hatırlayabildiği kadarıyla yapmaya çalışıyor. Oymacılık işine merak salmasında pandeminin büyük etkisi olduğunu ifade eden Celep, "İlkokuldayken çok güzel resim yapardım. Oymacılık işine de oradan esinlenerek başladım, yeteneğim vardı çünkü. Oymacılıkla da yaklaşık 2 senedir uğraşıyorum. Salgın hastalığında (covid-19) kendime hobi edineyim, farklı bir uğraş bulayım, zaman geçsin dedim, o şekilde ahşap oyma işine başladım. Şimdi ahşaplarla, tahtalarla uğraşıyorum, vakit geçiriyorum" dedi. 

Annesi ölünce ağlama hastalığına yakalandı, ağlamaktan gözleri kör olduAhşap oymacılığının yanı sıra tohumdan ceviz yetiştiren Celep, yetiştirdiği cevizleri para karşılığında satmadığını, eşe dosta hediye ettiğini ifade etti.

'ELLERİM BENİM GÖZÜM OLDU'

Aklında kalan bütün hayvanların figürlerini ahşabı oyarak yapabileceğini söyleyen Celep, "Camışların, sığırların dövüşme şeklini yaptım, koyun, keçi yaptım. Ağaç neye benzerse, neyin şeklini verebilirsem yapıyorum. Benim gözüm görmüyor, neye benzediklerini göremiyorum, görenler bu horoza benziyor, bu ineğe, ayıya benziyor diyorlar. Gözümün gördüğü zamanlarda hayvanların şekilleri hep hatırımda, hayalimde kaldı. Çobanlık yaptım, hayvan baktım o hayvanların ne durumda olduğu, neresinde neyi var hepsi ta o zamanlardan aklımda kaldı.

Ellerim gözlerim oldu, ellerimle ahşabı oyarak, tahtaya dokunarak yapıyorum bu gördükleriniz ellerimin eseri. 1 ayda bunları yapıp çıkaramadım çünkü elle yapıyorum. Aletlerimde yetersiz olduğu için aylarca yaptığım hayvanlar oluyor" dedi.

'AĞAÇ DİKMEYİ SEVİYORUM'

Ağaçları çok sevdiğini dile getiren Celep, çocukluğundan beri ağaçlara zarar vermeyen biri olduğunu ifade etti. 2001 yılından beri fidan yetiştirdiğini vurgulayan Celep, şöyle konuştu: 

"Ağacı çok seven biriyim, hiçbir ağacı kökünden kesmedim. Dallarından alır, fidan yetiştirirdim. Çocukluğumda arkadaşlarla hayvan otlatırdık birisi gidip değnek yapmak için ağaca zarar verse, onlara kızardım. Diyeceğim şu ki, ben çocukluktan beri ağaç seven biriyim."

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...