Ampule dikkat! İçinde cıva var Alzheimer olabilirsiniz

Ampule dikkat! İçinde cıva  var Alzheimer olabilirsiniz

YAŞAM Haberleri

Tasarruflu olduğu için her evde bulunan floresan lamba ve ampullerdeki cıva, kırılmaları durumunda solunum yolu ve deriden insan vücuduna geçiyor. Birçok hastalığın da sebebi oluyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, tasarruf sebebiyle yaygınlaşan floresan lamba ve ampullerin, kırılmaları durumunda içerdikleri “cıva” sebebiyle sağlık açısından ciddi tehlike oluşturduklarını söyledi. Öztürk, “Tehlikenin ana kaynağı civa buharıdır. Çünkü bu lambalar kırıldığında cıva ortamda hemen buharlaşır. Solunum yolu veya deriden geçişle insan vücuduna nüfuz etmesi sonucunda alzheimer, genel immün sistem problemleri, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi birçok sağlık problemine sebep olur. Bu yüzden floresan lambalar ve tasarruflu ampullerin kullanım ömrünü tamamladıklarında evlerde ve ofislerde bekletilmemesi, taşınması esnasında kırılmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve Atık Getirme Merkezlerine bırakılması gerekir. Çünkü kırıcılarda lambaların içindeki civa, aktif karbon filtre ile çekiliyor. Lamba camında kalan toz da döner tamburlu elekle camdan sıyırılıyor” şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...