Ahıskalı Türklerin iftar geleneği

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Ahıskalı Türklerin iftar geleneği

YAŞAM Haberleri  / AA

Kırgızistan’da yaşayan Ahıskalı Türkler, 1944 yılından bu yana iftarlarını ev ve köy camilerinin avlusunda kurdukları sofralarda açma geleneğini yaşatıyor.

Kırgızistan’ın Çuy, Talas, Celalabad ve Oş bölgelerindeki köy ve kasabalarda yaşayan Ahıskalı Türkler, ramazan ayı boyunca sırayla iftar yemekleri veriyor.

Kur’an-ı Kerim dinlemek ve aralarındaki dayanışmayı pekiştirmek amacıyla düzenlenen iftar davetlerine köy ve kasaba sakinleri akın ediyor.

Ahıskalı Türkler, özellikle evlerinde kurdukları iftar sofralarında etli ve sebzeli yemekler tercih ediyor. İftar menüsü, çoğu zaman etli mantı, etli hınkal, etli pilav, etli dolma ve etli çorbalardan oluşuyor.

Cami avlusunda verilen iftar davetlerinde ise erkekler tarafından hazırlanan etli patates veya etli pilav ikram ediliyor.

Özbekistan’ın Çinaz şehrinde yaşarken Özbek komşusundan etli ve havuçlu pilav yapmayı öğrenen Mahaddin Kahramanov, AA muhabirine köyündeki düğün ve iftarlarda yemekleri kendisinin hazırladığını söyledi.

Düzenledikleri iftar davetlerine 100 ila 700 kişinin katıldığını belirten Kahramanov, “Ramazan ayı boyunca her gün bir evde iftar sofrası kuruluyor. Ben de her gün 80-100 kişilik yemek hazırlıyorum.” diye konuştu.

Kırgızistan’ın 25 yıl önce bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ahıskalı Türklerin yaşadığı köylerdeki camilerde görevlendirdiği imamlar da iftar davetlerine katılıp vaaz veriyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...