21 bin aile hekimi kaygılı

21 bin aile hekimi kaygılı

YAŞAM Haberleri

Aile hekimleri, hastane acillerinde fazla mesai düzenlemesinden rahatsız.

Fuat uğur/TÜRKİYE GAZETESİ

Aile hekimleri üzgün ve şikâyetçi. Bana yazanların haddi hesabı yok. Hepsinden de aynı talep:"Bu yeni düzenleme çalışma düzenini altüst edecek ve sağlık sistemimize zarar verecek. Aramızda istifa etmeyi düşünenler bile var."
Tek maddelik yasa bugün Meclis Genel Kurulu gündemine geliyor. Düzenlemeyle aile hekimlerine nbsp;ayda en az iki kez, kendi mesailerinin ardından 17.00-24.00 saatleri arasında hastane acillerinde nbsp;fazla mesai getiriliyor. Bu zorunluluk aile hekimleriyle çalışan hemşire ve ebe gibi sağlık elemanları için de geçerli.


AİLE HEKİMLERİ NEDEN ACİL NÖBETİNE KARŞI?
Aile hekimleri neden karşı olduklarını şöyle açıklıyor:
1-Zorunluluğun üst limiti yok. Ayda nbsp;en az iki gün 8 gün nbsp;de olabilir.
2-Hiç acil tecrübesi olmayan nbsp;55-60 yaşındaki hekim, trafik kazası ve kurşunlama ile gelen hastalara nbsp;ne yapacak?
3-Aile hekimleri zaten Türkiye'deki toplam 600 milyon muayenenin 280 milyonunu yapıyor. Acillerde muayene 90 milyon. Böyle bir uygulama acile başvuruyu artıracaktır. Bu da kısır döngü getirecek.
4-İşverenler böyle bir uygulamayı bildiği için hasta çalışana izin vermeyecek, nbsp;"akşam mesaiden sonra git" nbsp;diyecektir. Çalışan da hasta hasta işini sürdürmek zorunda kalacaktır.
5-Acil servislerde çalışma yüzünden koruyucu sağlık hizmeti sekteye uğrayacak.
6- Türkiye'de yaşlı nüfus artıyor. Felç geçirdikten veya gözünü kaybettikten sonra hastaya yapılacak sağlık harcaması hem çok yüksek olacak hem de iş işten geçmiş olacak.
nbsp;21 bin aile hekimi kaygılı

İŞTE SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN AÇIKLAMALARI
Sağlık Bakanlığı nbsp;Halk Sağlığı 1.Basamak Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Halil Ekinci nbsp;ile konuştum. Çok ayrıntılı bilgiler verdi. Dile getirilen iddiaları, endişeleri ve soruları kendisine yönelttim. İşte söyledikleri:
1-Koruyucu sağlık hizmeti bizim için çok önemli. Ancak koruyucu sağlık hizmetlerine genç yaşlarda başlamalıyız. Oysa istatistiklere göre nbsp;65 yaş üzeri insanlar zaten aile hekimlerine yılda 12 kez nbsp;gidiyor. Çok yüksek. Ama genç nüfus kendi ufak sağlık sorunlarını erteliyor. Bu yolla acillere gidebilir ve sorun çıktığında da laboratuar ve röntgen hizmetlerinden anında yararlanabilir.
2-Bulaşıcı hastalıklarda büyük başarı yakaladık ama nbsp;asıl hedefimiz, kanser, kalp ve göğüs hastalıklarında ilerleme nbsp;kaydetmek. Bu nedenle erken teşhis şart. Yeniden söylüyorum, hedefimiz gençler.
3-Bu düzenlemeyle acillerde mesai yapacak olan aile hekimleri kesinlikle nbsp;kırmızı alandaki trafik kazaları, kurşunlama vb. gibi ağır vakalara nbsp;bakmayacaklar. Onlar yalnızca nbsp;yeşil ve sarı alanda yer alan vakalarla ilgilenecekler, eğer acil bir durum varsa acil hekimlere yönlendirecekler.
4-Acillerin yıllık 90 milyon muayene sayısının en fazla 30 milyon olması gerekli. Ama bir başka önemli bilgi de şu: nbsp;Acildeki muayenelerin 67 milyonu kırmızı alan hastası değil. nbsp;Yani zaten aile hekimlerine gitmesi gereken hasta ve biz bunları takibe alma imkânına kavuşacağız.
5-Acil servislerde görev alan aile hekimlerine yönetmelik çıkıncaya kadar fiziki mekânlar sağlanacak. nbsp;
6-Hali hazırda gönüllülüğe dayalı bir esnek çalışma yöntemiyle fazla mesai uygulanıyor mevcut yasayla. Yaklaşık 4 bin hekim çalışıyor.
7-Ayda en az 16 saat ve ihtiyaca göre artırılabilir ama bu ihtiyacın çıkabileceğini sanmıyoruz. Öte yandan zaten mevcut aile hekimliği yasasında da haftalık çalışma süresi EN AZ 40 saat. nbsp;İstesek bunu artırabilirdik nbsp;ama beş yıldır artmadı. Bizim İş yasamıza göre aylık mesailerle EN ÇOK çalışma süresi 228 saat.
8-Yeni torba yasayla nbsp;ek mesai ücretleri de yüzde 50 artırılacak. nbsp;Yani 16 saat fazla mesai yapan 14 TLx16 saat=224 TL para alacak.
9-Tüm dünyada uygulanan bir yöntem bu. Sağlık elemanlarına da zorunluluk getirdik, çünkü bunun aynı zamanda bir eğitim olduğunu da düşünüyoruz.
10-Mesaileri cuma, cumartesi ve pazar günlerine denk getireceğiz, dolayısıyla nbsp;ertesi gün sendromu nbsp;olmayacak.
Aile hekimlerinin endişeleri, bakanlığın açıklamaları böyle. Bakanlık çıkacak yönetmeliğe hâlâ son şeklini vermiş değil. Umarım çözüm her iki tarafı da memnun eder.
nbsp;21 bin aile hekimi kaygılı
Halil Ekinci


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...