200 yıllık sır perdesi kalktı! Beethoven'ın ölüm sebebi, DNA analizi ile kesinleşti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
200 yıllık sır perdesi kalktı! Beethoven'ın ölüm sebebi, DNA analizi ile kesinleşti

YAŞAM Haberleri

Müzik tarihinin dehalarından olan Ludwig van Beethoven’ın yaşamına ilişkin önemli bir detay ortaya çıktı. Genç yaşta duyma yetisini kaybetmiş olmasına rağmen tarihe kazınan eserlere imza atan Beehoven’ın ölüm nedeni ortaya çıktı. İşte o şaşırtan çalışmaya ilişkin ayrıntılar…

Müzik tarihinin en önemli isimlerinden birisi olan, hatta “Müziğin dehası” olarak gösterilen Beethoven, genç yaşta kaybetmiş olduğu duyma yetisine rağmen ortaya koymayı başarmış olduğu eserleri ile resmen tarihe kazındı. Bugün dünyanın dört bir yanında ders niteliğine okutulan yaşam öyküsü ve eserleri ile birçok kişiye ilham olmaya devam eden Beethoven, yeni bir gelişme ile gündeme geldi.

Senelerce hastalıklar ile mücadele ettikten sonra 56 yaşında hayatını kaybeden Beethoven’ın ölüm nedenini bulmaya çalışan araştırmacılar, ellerine geçen saç telinden yol acıkarak yaptıkları DNA analizi ile şaşırtan sonuçlar ortaya koydu. Böylelikle Beethoven’ın ölüm neden tam 200 yıl sonra ortaya çıkmış oldu.

200 yıllık sır perdesi kalktı! Beethoven'ın ölüm sebebi, DNA analizi ile kesinleşti

VASİYET ETMİŞTİ!

1827 yılında hayatını kaybeden Beethoven’ın ölüm nedeni senelerdir merak ediliyordu. 20’li yaşlarında iken duyma yetisini kaybeden sonrasında ise zaman zaman sarılık atakları geçiren Beethoven, 1802 yılında kardeşlerine yazmış olduğu bir mektupta vasiyetini açıklamıştı. Sağır olmasının kendisine bir sürgün hayatı yaşattığını belirten Beethoven, zaman zaman ölümü bile yeğlediğini ifade etmişti. Mektubun üzerinden 25 yıl geçtikten sonra hayatını kaybeden Beethoven, çok sevdiği kardeşlerinden hep aynı şeyi istedi. Niçin işitme kaybı yaşadığının araştırılmasını ve bilim insanlarının sonuçları kamuoyu ile paylaşmalarını isteyen Beethoven, tarihe damgasını vurdu.

ÖLÜM NEDENİ BELLİ OLDU!

Yaptıkları araştırmalara rağmen Beethoven’ın işitme kaybı yaşamasına sebep olan problemi tespit edemeyen bilim insanları, onun ile birlikte çalışmış olan kişilerin ve hayranlarının hatıra olarak sakladıkları saç tellerinden yola çıkarak bir DNA analizi yaptı. Beethoven’ın son dönemlerinde yaşadıklarını gözler önüne seren DNA analizi sonucunda karaciğer hastalığına yatkınlığa sebep olan bazı genetik risk faktörlerinin olduğu tespit edildi. Hatta Beethoven’ın hepatit B enfeksiyonu geçirmiş olduğu ve bu enfeksiyonun da siroza sebep olduğu belirtildi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...