13 günlük bebeğe katarakt ameliyatı yaptılar

/ Kaynak: İHA
13 günlük bebeğe katarakt ameliyatı yaptılar

YAŞAM Haberleri  / İHA

Adana'da akraba evliliği nedeniyle her iki gözü için doğuştan katarakt teşhisi konulan 13 günlük bebek, ameliyat edilerek sağlığına kavuştu.

Van'ın Gürpınar ilçesinde yaşayan amca çocukları Sıdıka (24) ve Nasrullah Urut (29) çiftinin ikinci çocuğu Muhammet Ali, akraba evliliği nedeniyle düşük doğum ağırlığı ve her iki gözünde doğuştan kataraktla dünyaya geldi. İlk çocukları Kadir'in de göz problemi olduğunu, doğumundan bir süre sonra yapılan tetkiklerle öğrenip tedavi ettiren aile, ikinci çocukları Muhammet Ali için erken davrandı.

Minik Muhammet Ali dünyaya geldikten 6 gün sonra gözündeki problemi fark eden baba Nasrullah Urut, ailenin ilk çocukları Kadir'in (6) tedavisini yapan Dr. Metin Mürşitoğlu'na haber verdi. Dr. Mürşitoğlu, 2 kilo 700 gram ağırlığında olan 6 günlük minik Muhammet'in henüz operasyona hazır olmadığı gerekçesiyle, aileyle birlikte bebeğin kilosunun toparlanmasını bekledikten sonra Adana'ya geldi. Minik bebek henüz 13. gününe geldiğinde, yapılan başarılı bir operasyonla her iki gözündeki katarakt temizlendi.
Kadir ve Muhammet Ali kardeşlerin doktoru Metin Mürşitoğlu, her iki vakanın tek sebebinin akraba evliliği olduğınun altını çizdi. Minik Muhammet Ali'nin sağlığına kavuştuğunu belirten Op. Dr. Mürşitoğlu, "İlk doğduğunda düşük doğum ağırlığı vardı, 2 kilo 700 gramdı. Önce bekledik biraz toparlansın diye. 3 kiloyu geçince anestezi almasında sakınca olmadığını söylediler. Bugün de operasyona aldık. Biraz önce de çıktık ameliyattan."

Kadir ve Muhammet Ali kardeşlerin babası Nasrullah Urut ise ilk çocukları Kadir'in hastalığını doğumundan 3 ay sonra fark ettiğini belirtti ve bu sürenin aslında çok geç olduğunu söyledi. Op. Dr. Metin Mürşitoğlu da 13 günlükken ameliyat edilen katarakt hastası Muhammet Ali ile 3 aylıkken ameliyat edilen ve şuan gözlükleriyle hayatına devam eden Kadir'in tedavi sonuçlarında ciddi farklar olduğunu vurgulayıp, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Belirtilerin fark edildiği an müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden Mürşitoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu tip çocuklarda en önemli şey, görme için bir kere gözden beyne iletişim gitmesi gerekiyor. İletim olmadığı takdirde, ileti yetersizliğinde, gözde mutlak tembellik olacaktır. Kadir 3 aylıkken ameliyat oldu, Muhammet Ali 13 günlükken. 3 ay ile 10 gün arasında bile büyük bir fark var. Onun için erken müdahale edilmesi her zaman çok daha önemli ve tabi doğru müdahale edilmesi de aynı şekilde."

YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...