Teşvik desteğiyle Doğu şahlanacak

- Güncelleme:
Teşvik desteğiyle Doğu şahlanacak

TÜRKİYE Haberleri

Hükümet, bölgeye yatırımı artırmak için iş adamlarına vergi muafiyeti, SSK prim desteği ve kredi kolaylığı getiriyor

Şubat ayının sonunda uygulamaya konulması planlanan yeni teşvikler netleşmeye başladı. Yeni teşvik sistemiyle büyük yatırımlara getirilecek özel teşviklerin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu'da yönelik bugüne kadar hiç verilmemiş teşvikler uygulanacak. Türkiye'yi 5 ana teşvik bölgesine ayıracak çalışmayla teknolojik ve katma değeri yüksek yatırımlara ayrıcalıklı teşvik verilecek. 5'inci teşvik bölgesi olarak adlandırılan Doğu ve Güneydoğu illerine verilecek teşvikler neredeyse yatırımcının sıfır maliyetle yatırım yapmasını gündeme getirecek. Bu illerde yatırım yapacaklara yüzde 100'e varan vergi muafiyeti getirilecek. Sigorta prim desteği de diğer bölgelere göre fazla olacak. Sigorta priminde işveren payının devlet tarafından karşılanması uygulaması süresi diğer bölgelerde 2-3 yılsa bu illerde 9-10 yıla kadar çıkacak. 5'inci bölgedeki illerde yapılan yatırımlarda arazilerin tamamı yatırımcılara bedelsiz verilecek.

KREDİ FAİZİ DEVLETTEN
Doğu'da yatırım yapacaklara kredi faizi desteği de verilecek. Yatırım için banka kredisi kullanacak olanlara özellikle 5'inci bölge kapsamındaki yatırımlar için faizin yüzde 50'den fazlasını devlet üstlenecek. Faiz desteği diğer bölgeler için yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişecek. Ekonomi Koordinasyon Kurulunda son şekli verilerek, önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu gündemine getirilecek teşvik paketi ile özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yatırımların ve sanayinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Katma değerli ürüne destek
İlgili bakanlar yeni teşvik paketi için, "Türkiye'de öyle bir üretim olmalı ki, artık sıçrama yapmamız lazım. Normal ilerleme yetmez. Sıçrama yapacak sektörlerin ön planda olması lazım. Teknolojik ürünler, yüksek katma değerli ürünler gibi alanlara yoğun teşvik verilecek. Bu paket nbsp;
Türkiye'ye yatırımları çekmek, Doğu ve Güneydoğu'da emek yoğun sektörlerde bir atılım olmasını amaçlıyor. Çünkü prim yok, vergi yok, arsa bedava, kredi faizinin önemli bir bölümünü devlet ödeyecek. Tüm bunlar yatırımları cazip hale getirir" değerlendirmesini yaptı.

FIRSATLAR ÜLKESİ
2012'nin yatırımların hızlı bir şekilde artacağı yıl olarak hedeflendiği paketle, dünyadaki kriz devam ederken Türkiye'nin uluslararası yatırımcılara fırsat sunan bir ülke haline getirilmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...