Sivas davası düştü, olaylar çıktı

- Güncelleme:
Sivas davası düştü, olaylar çıktı
TÜRKİYE Haberleri

37 kişinin ölümüyle sonuçlanan Madımak yangınına ilişkin dava, zamanaşımı sebebiyle düştü. Yıllardır kırmızı bültenler aranan 5 firari sanık, ceza almaktan kurtulmuş oldu. Duruşmanın başladığı andan itibaren adliye önünde bekleyen gruplar, polisle çatıştı. Göstericiler polise taşlar ve sopalarla saldırdı.

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı. Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE ARBEDE - FOTO GALERİ

CHP'Lİ TANRIKULU: YARGININ YÜZ KARASI

Kararın ardından adliye çıkışında bazı milletvekilleri ile olaylarda hayatlarını kaybedenlerin yakınları karara tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, mahkeme kararını bu şekliyle kabul etmediklerini ifade etti. Yasama organının bu olaya zamanında el koyması gerektiğini savunun Tanrıkulu, kararı yargının yüz karası olarak nitelendirdiklerini ve kınadıklarını belirtti.
CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner, kararı hukuk dışı olarak nitelendirdi.
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, kararla yüreklerdeki yaraların kapanmadığını belirtti. "Birileri bu davayı kapatmış olabilir, ama demokrasiye sahip çıkanlar bu davayı sonuna kadar sürdürecek" diyen Kışanak, davayla ilgili süreçte adaletin adım adım katledildiğini savundu.
Ölenlerin yakınlarının avukatlarından Şenal Sarıhan da olayın mahkeme tarafından insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmesini önemli bir adım olarak nitelendirdi.
Zaman aşımıyla ilgili kararı ise olumsuz olarak değerlendiren Sarıhan, "Sözleşme, insanlığa karşı işlenmiş suça hangi sıfatla katılınırsa katılsın, hatta eylem gerçekleşmemiş bile olsa bunu suç olarak kabul eder ve zaman aşımından yararlandırmaz. Biz temyiz edeceğiz. Yargıtay umarım bu olumlu adıma daha sağlam bir adımla katkı sunacak" dedi.

KARAR SONRASI ANKARA KARIŞTI

Ankara Adliyesi önünde bekleyen gruplar, "Sivas" davasıyla ilgili zaman aşımı kararının çıkmasının ardından Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapattı. Grubun, polislere taş ve sopalarla saldırması üzerine çevik kuvvet ekipleri, gaz ve su ile müdahalede bulundu. Çevik kuvvet ekipleri ile eylemciler arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı. Yaşanan arbede sırasında bazı vatandaşlar yaralanırken, birçok araçta maddi hasar meydana geldi. Olaylar Kızılay'da son buldu. Olaylar sırasında aralarında gazeteci, polis ve eylemcilerin de olduğu birçok kişi yaralandı.

SİVAS'TA NE OLMUŞTU?

Sebepleri kamuoyu tarafından çokça tartışılan Sivas Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin yakılması sonucunda gerçekleşmişti. Bu saldırıda 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanı hayatını kaybetmişti. Saldırıda ölenlerin bazıları yanarak bazıları da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmişti. Olaylar sırasında ayrıca dışarda toplanan göstericilerden de iki kişi hayatını kaybetmişti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...