Sabancı: 12 yıllık eğitim için erken

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TBMM gündemindeki "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin, "Burada bir değişikliği şu anda biraz erken buluyorum açıkçası. Ama bütün bu tartışmaların da sağlıklı bir yere bağlanacağını umuyorum" dedi.
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TBMM gündemindeki "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin bugünlerde tartışıldığını, demokrasinin de zaten bu olduğunu kaydetti.
Kanun tasarısının henüz alt komisyonlarda görüşüldüğünü, gerekli tepkilerin gösterildiğini dile getiren Sabancı, Sabancı Vakfı olarak parçaları olduğunu Eğitim Reformu Girişimi Platformu'nun bu konudaki görüşlerine katıldığını anlattı.
Güler Sabancı, şunları kaydetti: "Kaygı şudur; 4 yıldan sonra bir kesinti, çocuk gelinler ve çocuk işçiler. Bu konuda kaygı var. Bunları artıracak diye kaygı var. Çünkü zaten bunlar bir sorunumuz. Bunları yenmeye çalışıyoruz; çocuk gelinleri ve çocuk işçileri. Ben bu kaygının ve tartışmanın sağlıklı olduğuna ayrıca inanıyorum. Bunun dikkate alınacağını umuyorum. Henüz kanun tasarısı alt komisyonlarda görüşülüyor. Dolayısıyla ilgililerin bunu dikkate alacaklarını umuyorum. Tabii ki okullaşma oranının artması, özellikle ilköğrenimi halletmiş gözüküyor Türkiye.
İlköğrenimde yüzde 98,4 erkekte ve kız çocuklarında okullaşma. Ancak ortaöğrenimde düşüyor bu. Erkek çocuklarda yüzde 69'a, kız çocuklarda yüzde 66'ya düşüyor. Dolayısıyla ilerlemesi gereken daha orada bir yer var, kazanılması gereken. Burada bir değişikliği şu anda biraz erken buluyorum açıkçası. Ama bütün bu tartışmaların da sağlıklı bir yere bağlanacağını umuyorum."
-Sabancı Üst Yöneticisi (CEO) Kurtul-
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul ise dünyada büyümenin yavaşladığı, istikrarsızlığın arttığı bir ortamdan Türkiye'nin de geçen yıl sınırlı ölçüde etkilendiğini kaydetti.
Kurtul, 2012 yılında gelişmekte olan ülke ekonomilerinde büyümenin yavaşlayabileceğini dile getirerek, Avro bölgesinde büyüme beklemediklerini, ancak ABD'de işlerin iyi gittiğini belirtti.
Bu yıl Türkiye'de yüzde 8 oranında büyümenin sürdürülebilir olmadığına işaret eden Kurtul, iç talebin son iki yıl kadar kuvvetli olmayacağını, ihracatın ilk yarıda zayıf dış talepten etkilenebileceğini ve kredi büyümesinin yavaşlayabileceğini anlattı.
2012'de Türkiye'nin sıkı mali politikalara devam edeceğini ve başarılı bir bütçe yönetiminin süreceğini öngördüklerini belirten Kurtul, bu yıl büyümede yavaşlama ile cari açığın gerileyeceğini, Türk Lirasının bu yıl büyüme öngörüsü, azalan cari açık ve yeterli likiditenin sağlanabileceği varsayımıyla daha istikrarlı seyredeceğini belirtti.
Kurtul, bu yıla ilişkin reel büyüme oranını yüzde 4, yıl sonu enflasyon oranını yüzde 7, dolar kurunu 1,8000 lira ve avro dolar paritesini de 1,3250 olarak öngördüklerini ifade etti.
-Avivasa, Enerjisa ve Diasa, 2015'e kadar halka arz edilecek-
Grubun çimento sektöründe katma değer ve sinerji yaratacak, kendilerini bölgesel lider hedefine taşıyacak yurt içi ve yurt dışı satın alma alternatiflerini değerlendirdiğini belirten Kurtul, 5 yıllık dönem için Sabancı Çimento Grubu olarak 200 milyon dolarlık yatırım hedeflerinin bulunduğunu, geçen yıl 72 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Kurtul, grubun şu anda halka açık 12 şirketi bulunduğunu anımsatarak, halka açık şirket sayısını artırmak istediklerini, 2012 yılında Teknosa'nın, 2013 yılında Avivasa'nın, 2014 yılında Enerjisa'nın ve 2015 yılında da Diasa'nın halka arzını gerçekleştireceklerini bildirdi.
Bir gazetecinin, "Enerjisa'nın ortağı Verbund'un yatırım yapmak istememesi nedeniyle Ayedaş'ı almaktan vazgeçtiğini biliyoruz. Sizin de 'başka bir dağıtım bölgesini almak istiyoruz' diye açıklamalarınız vardı. Bu kapsamda stratejiniz değişti mi, hala bir dağıtım bölgesini almak istiyor musunuz?" sorusuna kurtul, "Enerji dağıtımında yine bir ihale süreci olursa o zamanın şartlarına göre biz yine ortağımızla bu konuyu değerlendireceğiz" dedi.
-"Carrefour ile bir görüşme sürecimiz söz konusu"
Zafer Kurtul, "Carrefour'daki hisselerinizi tamamen satıp çıkmanız mı söz konusu olacak?" sorusuna ise "Carrefour'daki mevcut durumu sürdürmek istemiyoruz. bu mevcut durumu değiştirmek istiyoruz. Bu tabii, Carrefour ile bir görüşme sürecimiz söz konusu olacak. Ama bu sonunda nasıl bir şekle döner, onu zaman içinde göreceğiz. Tabii ki biz gıda perakendede büyümeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla burada da zaman içinde organik, inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmek isteriz" cevabını verdi.