OYAK iddianamesi kabul edildi

Danıştay Baskını sonrası güvenlik kameralarının silinmesi hakkında açılan dava kabul edildi. Dava ile 10 kişinin yargılanmasına başlanacak. İddianamede, eski OYAK SGS Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da aralarında bulunduğu 6 tutuklu sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.
Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin aralarında OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da bulunduğu 10 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame mahkeme tarafından kabul edildi.
İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede şüpheliler Danıştay saldırına iştirak etmekle suçlanıyor. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş tarafından hazırlanan Danıştay'daki kamera görüntülerinin silinmesine ilişkin iddianame Başsavcı vekili Fikret Seçen'in onayının ardından İstanbul 15.Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Aralarında OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban'ın da bulunduğu 6'sı tutuklu 10 şüphelinin yer aldığı iddianame üzerindeki incelemesini tamamlayan mahkeme iddianameyi kabul etti.
İddianamede OYAK Güvenlik eski Genel Müdürü Orhan Çoban, OYAK Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, OYAK Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi Bilgi İşlem Müdürü Barış Demirtaş, OYAK Montaj ve Bakım Teknisyeni Murat Ünal, OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketi Teknisyeni Serkan Akyıldız ve OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri Şirketinde Montaj Bakım Şefi Metin Alma'nın şüpheli olarak yer aldığı öğrenildi.
TÜBİTAK'ın 2010 yılında savcılığa gönderdiği raporda Danıştay saldırısına ait güvenlik kameralarının silindiğini ifade edilmiş bunun üzerine özel yetkili savcılık 2010 yılında soruşturma başlatmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 'Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin' soruşturma kapsamında , OYAK güvenlik şirketlerinin İstanbul ve Ankara şubelerinde 3 Ocak 2012 tahinde aramalar yapılmış ve 9 kişi gözaltına alınmıştı.
İddianameyi kabul eden mahkeme duruşma tarihini 13-14-15 Ağustos 2012 olarak belirledi.
6 TUTUKLU SANIK İÇİN MÜEBBET TALEBİ
63 sayfalık iddianamede, 17 Mayıs 2006 günü Danıştay 2. Dairesi'ne yönelik Alparslan Arslan tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybettiği, o dönemde daire başkanı olan Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun yaralandığı hatırlatıldı.
İddianamede, olay tarihinde OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri'nde (SGS) Genel Müdür olarak görev yapan Orhan Çoban, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tarık Özyılmaz, Elektronik Güvenlik Sistemleri Müdürü Yavuz Selim Kavaklıoğlu, Bilgi İşlem sorumlusu Barış Demirtaş, montaj bakım şefi Metin Almalı ve teknisyen Serkan Akyıldız tutuklu sanık olarak yer aldı.
Bu sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi.
İddianamede, Çoban, Özyılmaz, Kavaklıoğlu, Demirtaş, Almalı ve Akyıldız'ın, Danıştay saldırısı sırasında Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in hayatını kaybetmesi ve o dönemde daire başkanı olan Mustafa Birden ile üyeler Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'nun yaralanmalarına ilişkin de "Tasarlayarak, kamu görevi nedeniyle kasten adam öldürmeye yardım", 4 kişinin yaralanması sonucu "adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım etmek" suçlarından da 100 ile 150'şer yıl arasında hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
Olay tarihinde OYAK SGS A.Ş.'de teknisyen olarak görev yapan Murat Kablan ve Murat Ünal, satın alma ve lojistik sorumlusu olarak çalışan Erdem Acun ile Danıştay Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi'nde mühendis olarak görev yapan Celalettin Yüksekkaya'nın da tutuksuz sanık olarak yer aldığı iddianamede, bu sanıkların "Silahlı terör örgütüne yardım etmek suretiyle örgüt üyesi olmak" ve "suç delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesine iştirak etmek" suçlarından 8 ile 20'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.
İddianamede, 19 kişi hakkında da "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yürütülen soruşturma kapsamında ise ek kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği belirtildi.