İran'dan acil izahat istedik

- Güncelleme:
İran'dan acil izahat istedik

TÜRKİYE Haberleri

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Türkiye'yle ilgili açıklamaları üzerine İran'ın Ankara Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrılarak izahat istendiğini söyledi. Laricani, dün yaptığı açıklamada, İstanbul'da yapılan "Suriye'nin Dostları" toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi "Suriye'nin Düşmanları" olarak adlandırmıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Meclisi Başkanı Ali Laricani'nin İstanbul'da yapılan Suriye toplantısının İsrail'in işine yaradığı açıklamasının ardından hemen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yi telefonla aradı. Salihi ise "Tekerrür etmez" dedi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders'le görüşmesi sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. Davutoğlu, nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda karar değişikliği olup olmadığı sorusuna, Türkiye'nin en başından beri nerede yapıldığı ile ilgilenmediğini sadece sonuç alınıp alınmadığıyla ilgilendiğini söyledi. Türkiye'nin toplantının İstanbul'da yapılacağına dair resmi bir açıklama yapmadığının altını çizen Davutoğlu,Türkiye'nin sadece talep gelirse evsahipliği yapacağını bütün taraflara ilettiğini söyledi. Davutoğlu, önceki gün hem AB Temsilcisi Ashton hem de İran Dışişleri Bakanı Salihi ile görüştüğünü; tarafların İstanbul konusunda görüş bildirdiklerini de kaydetti. Irak Dışişleri Bakanı Zebari'nin de nükleer görüşmelerin Bağdat'ta yapılması için Tahran'dan bir teklifin geldiğini kendisine telefonda aktardığını dile getiren Davutoğlu, "Türkiye'de yapmak isterlerse başımızın üzerinde yerleri var" diye konuştu. Nükleer görüşmelerin güven arttırıcı önlemler üzerinde olması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, siyasi iradenin olması halinde kısa sürede krizin aşılabileceğini vurguladı.

SALİHİ: TEKERRÜR ETMEZ
Davutoğlu, İran Meclis Başkanı Ali Laricani'nin Türkiye'yle ilgili açıklamaları üzerine İran'ın Ankara Büyükelçisi'nin bakanlığa çağrılarak izahat istendiğini söyledi. Davutoğlu, olay üzerine yürüttüğü telefon trafiğini de anlattı. Laricani'nin İstanbul'da yapılan konferansın "İsrail'e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını" açıklamasını üzerine Dışişleri Bakanı Salihi'yi aradığını belirten Davutoğlu, bu tavrın Başbakan Erdoğan'ın Tahran ziyareti sırasında gösterilen saygı ile bağdaşmadığını söyledi. Telefon görüşmesinde Salihi'nin kendisine, "İran'dan sadece Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve dini liderin açıklamalarını dikkate alın" dediğini ifade eden Davutoğlu, Salihi'ye "Türkiye ile İran arasındaki asırlara dayanan ilişkiler var. Avrupa'da seçim yaklaşırken iç siyasete yönelik açıklamalar alıştık. Ama bunu İran'ın da yapılmasını yadırgadık" dediğini anlattı. Bu tavrın kimseye fayda getirmeyeceği uyarısını yapan Davutoğlu'na Salihi "Tekerrür etmez" karşılığını verdi.

KİMSENİN TALEBİYLE POLİTİKA BELİRLEMEYİZ
Türkiye'nin dış politikada stratejik çıkar çerçevesinde hareket etmediği işaret eden Davutoğlu, "Biz ilkeler ve insanların canına verdiğimiz önem çerçevesinde hareket ediyoruz. Türkiye kimsenin talepleri ile dış politika geliştirmez. 2010 yılında Güvenlik Konseyi'ndeki İran oylamasında 'hayır' oyu kullandığımızda da bu böyleydi. Hele İsrail ile ilişki kurulması asla kabul edilemez" şeklinde konuştu.

LARİCANİ NE DEMİŞTİ?
İran Meclis Başkanı Laricani, dün yaptığı açıklamada, İstanbul'da yapılan "Suriye'nin Dostları" toplantısını ağır şekilde eleştirerek, zirveyi "Suriye'nin Düşmanları" olarak adlandırmıştı. nbsp;Konferansın "İsrail'e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını" ileri süren Laricani, toplantıya katılan ülkelere hitap ederek, "Eğer sizler bölgedeki demokrasi için endişeliyseniz, neden Bahreyn'deki vahşi diktatörlüğe ve bazı diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalıyorsunuz?" diye sormuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...