Fransız Anayasa Konseyi, yasayı iptal etti

- Güncelleme:
Fransız Anayasa Konseyi, yasayı iptal etti

TÜRKİYE Haberleri

Fransa Anayasa Konseyi, 'Ermeni soykırımı'nı inkarın cezalandırılmasını öngören yasa teklifi hakkındaki kararını açıkladı ve iptal başvurusunu kabul etti. Konsey, "Yasa Anayasa'ya; ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı" dedi. Sarkozy, milletvekillerinin yeniden benzer bir yasayı hazırlayarak parlamentoya getirmelerini istedi.

Fransa Anayasa Konseyi, nbsp;1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini" öngören yasasın iptali için yapılan başvuruyu bugün karara bağladı. İptal başvurusunu kabul eden nbsp;Konsey, "Yasa Anayasa'ya; ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı" dedi. "Fransız Millet Meclisi ve Senatosu'nda oy çoğunluğuyla kabul gören yasa teklifi, Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bu yıl 31 Ocak'ta 77 senatör ve 65 milletvekili tarafından Anayasa Konseyi gündemine taşınmıştı. nbsp;Konsey'e başvuruda bulunan Fransız parlamenterler, başvuru dilekçelerinde parlamentonun tarih yazamayacağı, yasa teklifinin Fransız anayasası ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu ve Türkiye ile ilişkileri olumsuz etkileyeceği vurgusunda bulunmuştu.

SARKOZY'DEN YENİ YASA TEHDİDİ

Bu arada Sarkozy, milletvekillerinin yeniden benzer bir yasayı hazırlayarak parlamentoya getirmelerini istedi. Sarkozy sonuna kadar bu yasanın kanunlaşması için çalışacağını söyledi.

İKİNCİ TUR YAPTIRIMLAR ASKIDA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın olumlu olduğunu vurgulayarak, Konsey üyelerini tebrik etti. Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesi konusunda, "Bu karar, bir emsal teşkil edecek bir karardır" dedi.
nbsp; Davutoğlu, TBMM'de, basın mensuplarının konuya ilişkin sorusu üzerine, kararın bekledikleri bir karar olduğunu belirterek, bu kararın birçok açıdan önemli bir karar ve gelişme olduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, "Ümit ederiz, bundan sonra şu veya bu gerekçeyle, nerede ve ne şekilde olursa olsun,toplumların tarihleri üzerinden siyasal amaç güdenler bu karardan hukuki bir ders alırlar. Bu son derece örnemlidir" dedi.

ARINÇ'TAN İLK DEĞERLENDİRME

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa Anayasa Konseyi'nin Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesine ilişkin, "Fransa Anayasa Konseyi bu kararla baştan beri garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir" değerlendirmesinde bulundu. nbsp; Başbakan Yardımcısı Arınç, Fransa Anayasa Konseyi'nin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı Anayasa'ya aykırı bularak reddetmesini twitter hesabından değerlendirdi. Arınç, şunları kaydetti: nbsp; "Fransa Anayasa Konseyi, bu kararla baştan beri garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir.
Biz tamamen ucuz siyasi kaygılarla parlamentodan geçirilen bu yasanın, Fransa'nın aklı selimine çarpacağını biliyorduk. Tarihi yargılama peşindeki bir grup yaygaracı Fransız siyasetçiye inat, soğukkanlı ama kararlı diplomatik bir mücadele verdik. Anayasa Konseyi, siyasi kaygılardan uzak, doğru bir karar vermiştir. Bu karar, Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir. Umarım bu karar, hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur."

CANİKLİ: YANLIŞTAN DÖNÜLMÜŞTÜR

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yasanın iptal etme kararıyla ilgili olarak, "Yanlıştan dönülmüştür. Temennimiz bundan sonra Sayın Sarkozy'nin hatada ısrar etmemesidir ve bu sağduyu sesine kulak vermesidir. Bu, sağduyunun Fransa'da henüz ortadan kalkmadığını ve sağduyunun aktif olduğunu gösteriyor" dedi. nbsp; nbsp; nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...