Dualarla uğurladık

Türk gençliğine tarih bilincini aşılayan, siyaset, edebiyat ve daha birçok alanda otorite olan Yılmaz Öztuna son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camii'ndeki cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
Nefes darlığı ve solunum sistemi rahatsızlığı sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybeden ünlü tarihçi, eski milletvekili ve gazetemizin başyazarı Yılmaz Öztuna son yolculuğuna uğurlandı. İstanbul'daki Fatih Camiinde cuma namazına müteakip kılınan cenaze namazına yoğun katılım oldu. Siyaset, tarih, edeyibat ve iş dünyasının önemli simaları cenazede hazır bulundu.
CENAZEDEN KARELER İÇİN TIKLAYIN...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte geldiği Fatih Camisi'nin avlusunda Yılmaz Öztuna'nın eşi Hatice, oğlu Oğuzhan ve kızı Hanzade Öztuna'ya taziyelerini iletti. Eşi Hatice Öztuna ile bir süre sohbet eden Başbakan Erdoğan, oğlu Oğuzhan Öztuna'ya ise "Büyük hizmetleri oldu. Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
Bakan Günay: Bir başvuru kaynağıydı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise "Değerli bir bilim ve tarih insanını kaybettiklerini" ifade ederek "Öztuna Türkiye'nin değerlerini insanlarımıza ulaştırmak için çok büyük emekleri oldu. Çok büyük bir kültür ve bilim insanıydı. Hem Osmanlı tarihi hem de bütünüyle tarihimiz üzerine yaptığı çalışmalar bizim için çok önemli bir başvuru kaynağıdır. Yazar olarak da geniş bir kitleye ulaşarak fikirlerini insanlara ulaştırmaya çalışıyordu. Mübarek Cuma gününde onu ebediyete uğurluyoruz. Kendisine rahmet diliyorum. Ülkemize yaptığı hizmetlerden dolayı hakkını ailesine ve hepimize helâl etmesini diliyorum. Ebediyete rahmet, minnet ve dua ile uğurluyoruz" şeklinde konuştu.
Eşi: İstanbul'a böyle gelmek varmış
Eşi Hatice Öztuna ise bir çınarı kaybettiklerini belirterek şunları söyledi: "Henüz hastalığı ortaya çıkmamışken sürekli olarak İstanbul'a gitmemiz gerektiğini söylüyordu. O da gelmeyi arzu ediyordu. 'Bana yakında gideriz' dedi. Ben de ona 'ama ben Zincirlikuyu'ya gitmek istemiyorum' diye cevap verdim. Kendisi, 'olur inşallah yakında gideriz' dedi. Nasip bugüneymiş ve böyle gelmekmiş... Torunum Aybars'la arkadaş gibiydiler. Onun için '120 yaşına kadar yaşarım' diyordu. Bu sohbetlerimizin üzerinde bir iki ay geçmeden vefat etti. Acımız büyük" diye konuştu.
Oğlu Oğuzhan Öztuna ise "Babamın hepimiz üzerine çok büyük emekleri var. Acımız çok büyük. Bundan sonra onun anılarını yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Ortaylı: Çok az faniye nasip oldu
Cenaze namazının ardından ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı kısa bir konuşma yaptı. Öztuna'nın nesillere tarih bilinci kazandırdığını belirten Ortaylı şunları söyledi: "Bizim neslimiz tarih bilincini; bilmediklerini Yılmaz Öztuna hocamızdan öğrendi. Yanlış bildiklerimizi onun sayesinde düzelttik. Yanlış bilinen bir çok şeyin doğrusunu o öğretti. Eğer bizim neslimiz tarihe başka türlü bakıyorsa ve tarihi okumayı sevdiyse onun sayesinde oldu. Türk müziğini de onun sayesinde sevdik. İnsanlar doğar yaşar ve ölür ama kendisinden sonrakileri aydınlatmak çok az faniye nasip olur."
Ortaylı'nın konuşmasının ardından Öztuna'nın naşı omuzlarda taşınıp cenaze arabasına konularak Zincirlikuyu mezarlığına götürüldü. Öztuna sevenlerinin dualarıyla anne ve babasının kabirlerinin bulunduğu ebedi istirahatgâhına defnedildi.
Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı'ndan çelenk
Öztuna'nın cenazesine gönderilen çelenkler arasında Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı'nın yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçiliği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, ATO Meclis Başkanı Nuri Güngör, Ötüken Neşriyat, vakıf, dernek ile belediyeler cenazeye çelenk gönderdiler.
Sevenleri yalnız bırakmadı
Öztuna'nın cenaze törenine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, MHP Milletvekili ve eski Bakan Murat Başeskioğlu, Vahit Erdem, Alaattin Büyükkaya, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cihat Aşkın, Nevzat Atlığ, Münip Utandı, Mehmet Müntekin, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Türkiye Gazetesi Yazarları Yavuz Bülent Bakiler, Rahim Er, İsmail Kapan, Eski Milletvekili Fuat Bol, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Ünlü Tarihçi İlber Ortaylı, Osmanlı hanedanından Kayhan Osmanoğlu, sinema yönetmeni Gani Rüzgar Şavata ve çok sayıda seveni katıldı.