Devlet arşivlerine Iraklı ve ABD'li ilgisi
Türkiye ve Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihine ışık tutan devlet arşivleri, yerli araştırmacılar kadar yabancı araştırmacıların da ilgisini çekiyor.
Cumhuriyet ve Osmanlı olmak üzere iki başlıkta toplanan devlet arşivlerinden 2010 yılı içerisinde Türk araştırmacıların yanı sıra başta ABD'li ve Iraklılar olmak üzere yabancı araştırmacılar da faydalandı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2010 yılına ilişkin "Kültür İstatistikleri" verileri, geçen yıl devlet arşivlerinden Türk araştırmacılar da dahil toplam 3 bin 478 kişi yararlandığını ortaya koydu. Söz konusu araştırmacıların 3 bini Türklerden, geri kalan 478 kişisi ise yabancı araştırmacılardan oluştu. Yabancı araştırmacılar içinde 50 kişiyle Iraklılar arşivlere başvuran yabancılar arasında ilk sırada yer alırken, Iraklıları 42 kişiyle ABD'liler, 34 kişiyle Japonlar izledi. -Iraklılar şehir tarihlerini, ABD'liler dış politikayı inceledi- Araştırma konuları açısından bakıldığında ise Iraklıların şehir tarihleri, ABD'lilerin ise dış politika konularında devlet arşivlerine başvurduğu görüldü. Buna göre, 50 Iraklı'dan 19'u şehir tarihleri, 42 ABD'liden 11'i de dış politika konularını araştırmak üzere devlet arşivlerine başvurdu. Japonların araştırma konuları arasında ise eğitim ve kültür ilk sırada yer alırken, 34 Japon araştırmacının 9'u bu alanda bilgi sahibi olmak için arşivleri incelediği belirlendi.
-Ermeni konusu Türk araştırmacıların da gündeminde-
Türk araştırmacıların 2010 yılında hangi konularda devlet arşivlerine başvurduğu dikkate alındığında da ilginç sonuçlara ulaşıldı. Araştırma konuları arasında "şehir tarihleri" 378 Türk araştırmacının ilgisine konu olurken, 64 araştırmacı Ermeni konusu, 69 araştırmacı da göç-mübadele-iskan konusunda arşivlerden yararlandı. Bu arada, 3 bin 478 araştırmacının 2 bin 751'inin Osmanlı, 727'sinin de Cumhuriyet arşivlerine başvurduğu belirlendi.