Çıkarılan kemikler Şeyh Sait'in mi?

- Güncelleme:
Çıkarılan kemikler Şeyh Sait'in mi?

TÜRKİYE Haberleri

Torunu Mahmut Fevzi Fırat, İçkale'de yapılan kazılarda bulunan kemiklerin 1925 yılında İstiklal Mahkemesi kararı ile idam edilen dedesi Şeyh Sait ve arkadaşlarına ait olabileceğini söyledi.

Diyarbakır'da tarihi surların içinde yer alan İçkale'de günlerdir kazılar yapılıyor. Bir dönem cezaevi ve JİTEM'in ana karargâhı olarak kullanılan bölgede yapılan kazılarda sürekli insan kemikleri çıkıyor. Bugüne kadar 23 kafatasına rastlandı. Kazılara kar yağışı sebebiyle ara verilirken, bölgede bulunan kemiklerle ilgili ilginç değerlendirmeler yapılıyor. Kimisi söz konusu kemiklerin yakın zamanda JİTEM tarafından öldürülen kişilere ait olabileceğini savunurken kimileri de bunların 1925 yılında öldürülen Şeyh Sait ve 46 arkadaşına ait olabileceğini dile getiriyor. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Şeyh Sait'in torunlarından Mahmut Fevzi Fırat, bu ihtimalin kendileri açısında sürpriz olmadığını söylüyor. Fırat, "Kemikler şeyh Sait ve 46 arkadaşına aittir ya da değildir diyemem. Fakat olabilme ihtimali her zaman kafamızı kurcalar. Çünkü mezarları bilinmeyen o kadar çok insan var ki" diyor. Kafaları kurcalayan soruları cevaplamanın devletin görevi olduğunu söyleyen Fırat şunları söylüyor: Diyarbakır'daki akrabalarımın çoğunun gündeminde bu konu yer aldı. Türkiye'de bir DNA bankası yok. Kemiklerin kimlere ait olduğu hemen anlaşılmayabilir. Ama yine de spekülasyonların yapılmasının önüne geçmek çok basit. Devlet, 24 saat içinde kemiklerin kaç yıllık olduğunun tespitini yapabilir ve bunu kamuoyu ile paylaşabilir. Fırat, "Bu kemikler burada mahkemeye bile çıkartılmadan öldürülüp gömülmüş insanlar ait olabilir. İstiklal Mahkemeleri tarafından şehit edilen Şeyh Sait ve arkadaşları ait olma ihtimali de yok değil." nbsp;

İSTİKLAL MAHKEMESİ KURBANLARINA AİT OLABİLİR
Kemiklerin İstiklal mahkemeleri kurbanlarına ait olabilme ihtimalini gündeme getiren bir diğer isim de AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu, Habertürk TV'de katıldığı bir programda İçkale'de çıkartılan kemiklerle ilgili soruları cevaplayan Ensarioğlu, "Cezaevinin yapılış tarihi 1880. Bulunan kemikler o tarihten sonraya ait. Mezarlık düzeni içinde tespit edilmiş değil. Üst üste atılmış cesetler. Ama dışarıdan baktığınız zaman kemikler çok eski döneme ait gibi görünüyor. Cesetlerin üzerinde elbise yok. 90'lı yıllara ait olsa, genelde elbiseleriyle gömüyorlardı. Benim tahminim 1910-25 arası döneme ait kemikler" dedi.

ENSARİOĞLU: KEMİKLER ÇOK ESKİ
AK Parti Milletvekili Galip Ensarioğlu, "Cesetlerin üzerinde elbise yok. 90'lı yıllara ait olsa, genelde elbiseleriyle gömüyorlardı. Benim tahminim 1910-25 arasında gömülmüşler" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...