Banka hesabınızdan sürpriz sigorta çıkabilir!

- Güncelleme:
Banka hesabınızdan sürpriz sigorta çıkabilir!

TÜRKİYE Haberleri

Tüketicilerin başı, habersiz sigorta yapan bankalarıyla dertte. Haberiniz olmadan eviniz sigortalanmış olabilir. Öncelikle hesabınızı kontrol edip paranızın peşine düşün...



SÖZLEŞMEYİ İYİ OKUYUNBankaya ilk hesap açılışında imzaladığınız her şeyi okumanız gerekiyor. Bu sigortalardan dolayı hesabınız eksiye düşmüşse hakem kuruluna başvurabilirsiniz


Bankalar ve müşterilerinin arasındaki geçimsizliğe her geçen gün yenileri ekleniyor. Kredi kartı aidatlarında geçmiş 10 yıla dönük haklarını mahkeme kararıyla almayı başaran tüketiciler, şimdi de bankalarının kendilerine yaptığı sürpriz sigortalarla uğraşıyor. Eğer aracınıza bankadan sigorta veya kasko yaptırdıysanız süre bittiğinde bankanız bunu muhtemelen size sormadan yenileyecektir. Bu durumda kayıtlarda aracınızın sigortası göründüğü için başka bir şirkete sigorta yaptırmanız mümkün olmayacak. Bu sigortayı iptal ettirmeniz de hayli zamanınızı alacaktır. Ya da kredi kartınıza sigorta yapılmış olabilir. Bütün bu sürpriz ödemelerle karşılaşmamak için tüketicilerin hesap ekst-relerini her ay düzenli olarak kontrol etmeleri ve bankalarıyla temasa geçmeleri gerekiyor.?Banka?bu?sigortalar?için?size poliçe bile göndermiyor. Böyle olunca da haberiniz olmuyor. Bankaları bu kadar rahat davranmaya iten sebep ise, hesap açılırken imzaladığınız sayfalar dolusu sözleşmelerdeki maddeler. Ancak, yine de bankanın bu tip sigortalar için sesli onay alması gerekiyor. Hesabınızı sık kullanmıyorsanız durumunuz daha da zora giriyor. Böyle olunca banka hesabınızdan sigortanın parasını tahsil edemiyor. İlerleyen zamanda cep telefounuza gelen, "Borcunuzu ödemezseniz hukukî işlem başlatacağız" mesajıyla borcunuzu öğreniyorsunuz. Eğer maaş müşterisiyseniz otomatik olarak banka sizi bireysel sigorta ya da sağlık sigortası yapabiliyor. Aylık oranlara bölündüğü zaman çok fazla bir tutara ulaşmasa da bu ücretler sizin izniniz dışında yapıldığı için yasal olarak aslında suç sayılıyor. Bankalar ise ilk hesap açılışında vatandaşa imzalattıkları kağıtları yasal olarak gösteriyor.


Tüketiciler Birliği: Hakkınızı arayın
Vatandaşın hakkını araması gerektiğinin altını çizen Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, şunları söyledi: "Maaş hesabı devletin isteğiyle olmuş ve vatandaşın bunda bir isteği olmamıştır. Devlet bunu zorunlu tuttu ve vatandaş bankaya mahkum oldu. Banka bu istek dışı olaydan zaten işletim ücreti alıyor, istemediğiniz halde kredi kartı yolluyor ve onay olmadan sigorta bile yapabiliyor. Bazen bunları hesap dökümünden bile takip etmek zor oluyor. Bu yüzden bence bankalar şeffaf olmalı, bilgilendirmeli ve mağdur etmemeli diye düşünüyorum." En ufak kampanya için bile kısa mesaj ile bilgilendiren bankaların hesap işlemleri için de bilgi vermesi gerektiğini belirten Kaya, "1 TL deyip geçmeyin onu zor kazanıyoruz. Hesabınızdan onaysız çekilen bir miktar varsa ve mağdursanız bunu hakem heyetine taşımalısınız. Hesap hareketlerinizi hep kontrol edin. Sorgulayın, paranızın peşine düşün. O kadar zengin bir millet değiliz, siz peşine düşmezseniz banka sizin peşinizde oluyor" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...