AB üyeliğine halkınız karar vermeli

AB'ye üye olmayı reddeden Norveç'in Başbakanı Stoltenberg'ten tavsiye: Siz de referandum yapın.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi davetlisi olarak ülkemize gelen Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin çok modern bir ülke olduğunu ve dünyadaki öneminin her geçen gün daha da arttığını dile getiren Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda ilginç cümleler kullandı. Kendilerinin AB üyeliğini iki defa halka sorduklarını ve ikisinde de "hayır" sonucu ile karşılaştıklarını ifade eden Stoltenberg, "Aynı yöntemi Türkiye de kullanmalı. Buna halkınız karar vermeli" dedi.
AB İLE SIKI İLİŞKİ İÇİNDEYİZ
AB'ye üye olmayı reddeden Norveç'in ekonomik refahının hatırlatılması ve bunun Türkiye için de örnek olup olamayacağı sorumuza karşılık Başbakan Stoltenberg; "Norveç'in üye olmamakla birlikte AB ile çok sıkı bir ilişki içindedir. Sağlam temellere oturmuş bir ekonomimiz var. Halkımız karar verdi AB'ye girmek istemedi. Norveç'te iki halkoylamasından AB'ye iki defa 'hayır' çıktı. Halkımız karar verdi, AB'ye girmek istemedi biz de buna boyun eğdik. Tabii, petrol ve doğalgaz ihracatımız bizi güçlü kılıyor. AB gibi bir oluşumun şemsiyesine ihtiyaç duymadık. Ancak AB ile Norveç arasında mal ve hizmet dolaşımı serbest. AB ile bütünleşmiş bir durumdayız. AB'nin en büyük ticari ortakları arasındayız. Türkiye'nin durumu ve şartları farklı. Türkiye'nin AB'ye tam üye olma hedefini destekliyoruz AB üyeliği konusuna Türk halkının karar vermesi gerekiyor" diye konuştu.
BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Norveç ile Türkiye arasındaki ilişkileri "mükemmel" olarak niteledi. Türkiye'nin Asya ile Avrupa arasında köprü olarak önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Stoltenberg, başta hidroenerji ve denizcilik olmak üzere Türkiye ile pek çok alanda işbirliğine gitmek istediklerini bildirdi. Başbakan, Norveç olarak bu alanda geniş tecrübelerinin bulunduğunu, elektriklerinin yüzde 90'ını böyle sağladıklarını ve bu alanda Türkiye ile birlikte çalışmak istediklerini sözlerine ekledi. Başbakan Stoltenberg, Türkiye ile denizcilik alanındaki mevcut işbirliğini daha geliştirmek istediklerini de kaydederek, aynı zamanda turizm alanındaki ilişkileri de daha güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti. Norveç'in sudan enerji üretiminde son noktaya geldiğini anlatan Başbakan, Türkiye'de de bu konuda potansiyel olduğunu, tecrübelerin ortak çalışmalar yaparak, bunların kullanılabileceğini ifade etti. Stoltenberg, "Enerjimizin neredeyse yüzde 99'unu sudan karşılıyoruz" dedi.
TÜRKİYE ÇOK İLERLEDİ
Türkiye'nin son dönemde çok önemli bir ilerleme sağladığını, gerek bölgesel gerekse küresel olarak çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Başbakan Stoltenberg, "Türkiye'nin gerçekten çok büyük bir hızlı büyüyen güçlü bir ekonomisi var. Ve diğer Avrupa birliği ülkeleriyle kıyaslandığında, derin bir mali kriz yaşayan Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'nin çok büyük bir performans gösterdiğini görüyoruz. Türkiye ve Norveç bu anlamda bağlarını geliştirebilirler. Aynı zamanda gemicilik konusu, gemi yapımı konusu, gemi ekipmanları konusu bugün günümüzde gerçekten Türkiye ve Norveç arasında önemli bir ilişki kaynağı. Türkiye de bu konuda gerçekten çok nitelikli bir iş gücü var. Norveçli şirketlerle de çok iyi bir şekilde işbirliği yapabiliyor. Ve bu konuda, denizcilik sektöründe aslında tarihi çok geçmişe dayanan bağlarımız ve ilişkilerimiz var. Çünkü Norveçli Vikingler yaklaşık bin yıl önce gelmişler. Vikingler yani o zamanlarda Osmanlı döneminde hatta Osmanlı döneminden önce Bizans döneminde çok önemli binaların kurulmasından sorumlulluklar aldılar. Ayasofya'yı ziyaret ettim, orada da milattan sonra 900 yılından Vikinglerden kalma bazı yazılar gördüm" diye konuştu.
BİRLİKTE PETROL ARAYABİLİRİZ
Norveç ile Akdeniz ve Karadeniz'de açık deniz aramasında ortaklık yapmanın mümkün olup olmadığı sorusuna ise Norveç Başbakanı Stoltenberg, Norveç şirketlerinin derin deniz, petrol ve gaz aramacılığının geliştirilmesinde mükemmel denilecek bir tecrübelerinin olduğunu ifade etti. Stoltenberg, petrol arama konusunda Türkiye ve Norveç arasında önemli bir potansiyel olduğuna inandığını belirterek, "Şimdiye kadar somut bir araştırma söz konusu değil. Ancak offshore petrol ve gaz arama faaliyetleri konusunda Norveç'te çok nitelikli şirketler var. Umuyorum ki gelecekte Türk şirketlerle birlikte anlaşmalara varmak için çalışmalar yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
ESAD ARTIK GİTMEK ZORUNDA
Stoltenberg, Suriye ile ilgili sorularımıza karşılık da şu açıklamalarda bulundu: "Suriye konusunda çok endişeliyim. Suriye yönetimi bir an önce politika değiştirerek, barışçı, çok partili, demokratik bir sisteme geçiş sürecini başlatması gerekiyor. Suriye'de barış sağlamanın en önemli yolu Beşar Beşar Esad'ın görevi bırakması ve ülke yönetimini başkalarına devretmesi. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara barınma sağlaması çok takdire şayan. Uluslararası toplum Esad üstündeki baskısını güçlü bir şekilde uygulamaya devam etmesi ve şiddetin sona ermesi için çalışması gerekiyor."