7 bin ölü, 17 bin kayıp

/ Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
7 bin ölü, 17 bin kayıp

TÜRKİYE Haberleri  / OZEL

Suriye Ulusal Meclisi daimi temsilcisi olan Serdar Murat, Esad'a 3 ay ömür biçti: Suriye'de 7 bin insan öldü. 17 bin kayıp, 70 bin de tutuklu var. Bırakıp gitmek bile Esad'ı kurtarmaz

Suriye'deki halk isyanı 9 ayı geride bıraktı. Gelinen noktada Esad ve Baas rejimi için kıskaç daralmaya devam ediyor. Esad ise ablukadan kurtulmak ve muhalefeti kırmak için bazı girişimlerde bulunuyor. Esad'ın son hamlesiyse 15 Mart'tan bu yana tutuklanan insanları da kapsayan bir genel af çıkarması oldu. Ancak bu adım da muhalefeti etkilemeye benzemiyor. Çünkü muhalefet artık Esad'ın hiçbir girişimini inandırıcı bulmuyor. Bugüne kadar muhalefetin Türkiye'de gerçekleştirilen tüm toplantılarına katılan ve Suriye Ulusal Meclisi daimi temsilcisi olan Serdar Murat, Esat ve Baas rejimi vaatlerine kanacak insan kalmadığını söyledi. nbsp;

70 BİN İNSAN TUTUKLU
Serdar Murat, Suriye muhalefetinin Türkiye, Lübnan ve Ürdün başta olmak üzere birçok ülkede örgütlendiğini ve düzenli olarak bir araya geldiklerini söyledi. nbsp;Özgür, demokratik ve federal bir Suriye'nin inşa edilmesi uğruna büyük kayıpların yaşandığını dile getiren Murat, "Bizim ve insan hakları örgütlerinin kayıplar konusundaki tespitleri acı bir bilânçoyu gözler önüne seriyor. 9 ay içinde Esad ve yandaşları 7 bin kişiyi öldürdü. 17 bin kayıp söz konusu. 70 bin insan tutuklu durumda. 300 bin kişi de göçmen oldu. Göçmenlerin çoğu; Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da kalıyorlar. Bu insanların çektiği acının yol açtığı travma nasıl ortadan kaldırılacak?" diye konuştu. Esad ailesinin 40 yılı aşkın süredir ülkedeki renkliliği tehlike görüp farklı; dil, din, mezhep ve kültürdeki insanlara zulmettiğini, yeni oluşan muhalefetin ise tam aksine bunu zenginlik olarak gördüğünü söyleyen Murat, "Diktatörden kurtulduktan sonra işimiz kolay. Şimdi Suriye'nin tüm renkleri bir araya gelerek ülkelerinin geleceklerini görüşüyorlar. Eğer Baas giderse Suriye; Irak veya Libya olmaz. Çünkü bizdeki devrim, dış kaynaklı değil aksine içten gelen bir değişim arzusudur. Bundan böyle Suriye'yi asla bir aile veya bir diktatör yönetemez. Tüm farklı kesimlerin içinde yer alacağı koalisyonlarla yönetilecek bu ülke" diye konuştu.

YENİ BİR DEVLET ÇIKMAZ
Suriye muhalefeti içinde yer alan Kürtlerin durumuna da değinen Murat, sözlerini şöyle noktaladı: "Suriye muhalefeti içinde üç grup Kürt muhalefetinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan birincisi geleceklerini Talabani ve Barzani'ye bağlamışlar. Bu bir hatadır. İkincisi ise yüzünü Kandil'e çevirmiş bir gruptur. PYD denilen grup kurtuluşunu Kandil ve Öcalan'da görüyor. Şu an Baas rejimiyle kol kolalar. Bu da hatalıdır. Üçüncü grup ise çözümü içerde görendir. Bunlar daha çok gençlerden oluşuyor. Dolayısıyla bu tüm grupların yüzlerine Suriye'ye çevirip çözümü burada görmeleri gerekiyor. Kurtuluş küçük devletlerde değil, güçlü ve büyük devletlerde. Dört devlet (Türkiye-Suriye-İran-Irak) parçalanıp içinden yeni bir devlet çıkmaz. Bu gerçeğin de kabul edilmesi gerekiyor."


TÜRKİYE
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...