Yenidoğan döküntüleri sizi korkutmasın

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yenidoğan döküntüleri sizi korkutmasın

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yeni doğmuş bebeklerde normalde çok sık görülen, zararsız olan ama aileyi tedirgin eden döküntülerden bahsetmek istiyorum.

Yenidoğan döküntüleri sizi korkutmasın

Çok sık görülen bu döküntülerle ilgili bilgi sahibi olunur ise daha rahat bir bebeklik dönemi yaşayabilirsiniz diye düşünüyorum. 

> Milia (Kıl Kökü Kisti): Yeni doğmuş bebeğin yüzünde bulunan, sivilceye benzeyen küçük beyaz yumru ya da kistlere denir. Kıl foliküllerinde oluşan yüzeysel deri kistleridir. Alında, burun ve yanaklarda bir milimetre çapında beyaz renkte görülürler. Birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir.

> Miliarya (Ter Retansiyon Kistleri): Ter kanallarının mekanik tıkanması sonucu geçici, toplu iğne başı büyüklüğünde kabarcıklardır. Genellikle sıcak ve nemli ortamlarda oluşur. Daha çok kıvrım yerlerinde görülür. Çocuğu serin yerde tutmalı ve düzenli banyo uygulanmalıdır. Zararsızdır ve tedavisiz kendiliğinden kaybolur.

> Yenidoğanın Toksik Eritemi (Erythema Neonatarum): Kırmızı bir yüzey üzerinde kendini beyaz sivilceler ya da kabarcıklarla belli eden bir döküntüdür. 5-6 mm çapında ortaları pire ısırığına benzer sarımsı beyaz lezyonlardır. Sebebi bilinmemektedir. Özellikle doğumdan sonra ikinci günde görülür. 1-2 haftada kendiliğinden kaybolur. Normal zamanında doğmuş bebeklerde takriben yüzde 50’si (premetüre bebeklerde daha az) doğumdan bir ila üç gün sonra toksik eritem geliştirir. Genellikle yüzde, karın bölgesinde, kol ve bacaklarda meydana gelir. Pire ısırığını andırır. Döküntüleri zararsızdır ve hiçbir tedavi gerektirmez.

> Yenidoğan Aknesi (Sivilce): Anneden geçen hormon etkisine bağlı, daha çok yanaklar, çene ve alında görülen bir akne tablosudur. Daha çok erkek çocuklarda rastlanır. Kısa sürede iyileşir. Genellikle tedavi gerektirmez. Uzun süre devam eden vakalarda lokal tedavi uygulanabilir. Kortikosteroit içeren deri merhemleri yenidoğanlarda kullanılmamalıdır.

> Moğol Lekeleri (Mongol Lekeleri): Yenidoğanda mavi ile açık gri arasında çürüğü andıran kenarları belirgin moğol lekeleri bebeğin poposunda veya sırtında bazen de bacaklarda ve omuzlarda görülür. Siyah, doğulu veya Hint kökenli 10 çocuktan 9’unda bu lekeler vardır. Yanlış tanımlanan bu lekeler, ataları Akdenizli olan bebeklerde de epeyi yaygındır. Fakat sarı saçlı, mavi gözlü çocuklarda ender görülür. Çoğu doğumda görüldüğü ve ilk üç yıl içinde ortadan kaybolduğu hâlde bazen erişkinlikte bile görülebilir. Tedavi gerektirmeyen zararsız bir durumdur.

Hemangiom denilen damar yumakları ile karakterize selim tümörler hakkında daha detaylı bilgileri sonraki yazılarımda paylaşacağım. Çok nadiren tedavi gerektiren, kendiliğinden yıllar içinde gerileyen çok selim lezyonlar olduğu bilgisini paylaşmak isterim.  

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...